14 октомври Денят на “Света Петка” е обявен за духовен празник на град  Габрово по решение на Общинския съвет на града.

Тази година точно на 14 октомври, събота, от 18, 30 часа в храма „Св.Троица“ в Габрово ще се открие двайсет и първото издание на „Празника на духовната музика“.

След габровския карнавал, този музикален празник е второто събитие в нашия град, което събира на едно място хора от различни възрасти, музикални предпочитания и културни интереси. Един празник на духовно единение и алтернатива на разпадането на културните ценности, които съпътстват нашия живот, отчуждават ни един от друг и ни капсулират в малки обществени групи.
През тези два почивни дни ще имате удоволствието да чуете прекрасни български хорове от София, Перник, Варна и Кърджали.

На 15 октомври, неделя, от 18, 30 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ Празникът на духовната музика ще бъде закрит от пернишкия Дамски хор „Агапе“. Съвместно с Габровския камерен оркестър ще бъде изпълнен шедьовърът на Джовани Батиста Перголези „Стабат Матер“. Солисти ще бъдат Ангелина Манчева – сопран и италианският алт Роберта Матели.

Празникът на духовната музика в Габрово е нещо много различно от подобни аналози, които съществуват в София, Сливен и Поморие.

Това е форум, който е отворен не само към нашата родна православна музика, но и към музикалната култура на другите вероизповедания. Един форум на толерантност, на взаимно опознаване и духовно обогатяване.