На 22 октомври, от 19.00 часа Старозагорската опера съвместно с Националния дворец на културата  ще представи за първи път в София на сцената на зала 1 своята впечатляваща продукция на операта „Фауст” от Шарл Гуно.

Премиерата на великата оперна творба се състоя с голям успех в рамките на уникалния за България и Балканите Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2022. Старозагорската опера е сред малкото европейски театри, които имат в афиша си това изключително оперно заглавие. Спектакълът е съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора.

Гостуването в София се реализира с любезното съдействие на Палмс Мюзик.
„Фауст” – операта с кукли привлече вниманието на меломаните със своята необичайна трактовка на гениалната творба на Гьоте/Гуно, представена атрактивно, но придържайки се към мощната традиция на класицизма и романтизма. Творческият екип допълва внушенията със съвременни елементи, в спектакъла се тълкуват такива вечни теми, като изкушението, суетата и личния избор. Куклите, със своето изразително въздействие, са противоречив образ на красивото и грозното, което заобикаля човешкия свят. Посланието на спектакъла е, че в живота си всеки човек трябва сам да намества основни морални и житейски ценности, заради деформациите, които му поднася стихията на живота.

На 22 октомври в ролята на младия Фауст зрителите ще видят румънския тенор Адриан Думитру, а в ролята на Стария Фауст – Николай Моцов.
Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Мефистофел, а Беса Лугичи от Косово ще блесне в ролята на Маргарита. В ролята на Зибел ще се превъплъти мецосопраното Петя Петрова, в ролята на Вагнер – Иван Кабамитов, Марта е Тереза Бракалова. Младата оперна надежда Йосиф Славов ще изпълни ролята на Валентин.
Атрактивната и пищна постановка е дело на вдъхновен творчески екип:  режисьорите Огнян Драганов и Цвети Пеняшки /кукли/, диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев, сценография и костюми Денис Иванов, сценография на кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, хореография и пластика Ангелина Гаврилова.
Над 300 души са ангажирани в създаването на това визуално впечатляващо, вълнуващо, модерно и поучително естетско произведение – операта с кукли „Фауст“. В ателиетата на Държавния куклен театър-Стара Загора са изработени 4 кукли-ангели, 4 – кукли дяволи, 6 маски и един огромен Мефистофел – в разгърнато състояние 10 на 7 метра по проект на проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. В ателиетата на Старозагорската опера оживя монументалния декор, както и бяха сътворени над 160 костюма, шапки, аксесоари и реквизит.

В постановката, която обединява работата на два екипа – оперния и кукления, участват солисти, хор, балет и оркестър, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавния куклен театър-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.