Премиерни заглавия и оперни годишнини ще бъдат във фокуса на фестивалната програма. От 23 ноември до 9 декември градът на липите ще бъде столица на музикално-сценичните изкуства, а афишът е богат и интересен. Събитието се провежда за петдесет и трети път и продължава традицията да събира и представя големите оперни и балетни продукции на театрите в страната. Тази година публиката ще може да види освен спектакъл на Старозагорската опера и продукции на Варненската, Пловдивската, Русенската и Софийската опери.

Годишнини

210 години от рождението на Рихард Вагнер

200 години на романа „Евгений Онегин“ от Александър Пушкин

150 години от рождението на режисьора Макс Райнхард

90 години от рождението на оперния певец Стоян Попов, баритон

80 години от рождението на оперната певица Мария Клинчева, сопран

Майсторски класове

Чар в програмата внасят майсторските класове. Тази година Веселина Кацарова, артистичен директор на Старозагорската опера и тенорът Калуди Калудов отново ще се срещнат с младите си колеги, за да предадат опита си. Калудов ще работи от 16 до 26 ноември, а Кацарова от 20 до 29 ноември. В истински вокални празници  се превръщат финалните концерти. За първи път в историята на фестивала техните последователи ще имат възможност да черпят опит и знания от двама педагози едновременно. Концертът на 29 ноември ще представи постигнатото в рамките на десетдевните интензивни занимания..

Съпътстващи събития

В залите на Старозагорската опера ще има и изложби, филми и специални срещи, които ще допълнят сценичните изяви.

На 25 ноември Държавна опера Бургас ще представи документална изложба посветена на Стоян Попов, един от големите наши изпълнители, който освен на световните сцени не пропускаше да гостува на всички оперни театри в страната и чийто път започна от Бургаската опера. Многобройни са участията му в спектакли и на театъра домакин. Заедно с платната от изложбата Светлана Димитрова ще разкаже за пътя на твореца, представен чрез безценни кадри от фонда на БНТ, както и юбилеен фото албум.

Продължава и друга традиция, която намира широк прием сред публиката – да бъдат представяни утвърдени музиканти в непозната светлина. В предишните две издания бяха подрадени платната на тенора Калуди Калудов и на цигуларя Мичо Димитров. Тази година е изложбата с живопис на концертмайстора на старозагорската опера Паулина Захариева озаглавена „Цветни миниатюри“.

На 27 ноември във фоайето на операта от 17.30, къще-музий „Панчо Владигеров“ ще представи филма „Рапсодия Владигеров“, заснет в театрите, в които през 20-те години на миналия век Панчо Владигеров и Макс Райнхард създават етапни постановки за европейския театър. Вечерта ще продължи с концерт на ансамбъл “Симфониета”, със специалното участие на баса Ивайло Джуров, който ще представи композиции на Панчо Владигеров за театралните постановки на големия режисьор на Германия и Австрия, Макс Райнхард. По време на концерта диригентът Милко Коларов, ученик на Владигеров, ще разкаже за своите срещи и многобройните уроци, които е научил от него.

Още на 20 ноември преди началото на фестивала Веселина Кацарова и Калуди Калудов ще представят участниците в майсторските си класове. Ще бъде излъчен филмът „Човешкият глас“ на режисьора Николай Василев, по сценарий на Миглена Стойчева и оператора Недялко Данов. Това е разказ за гласа през съдбите на трима герои – Верка Сидерова – народна певица, Дарина Такова – оперна певица и фониатъра д-р Димитър Кехайов.

На 2 декември Миглена Стойчева ще представи сопрана Мария Клинчева, чиято творческа биография е неразривно свързана с историята на Старозагорската опера. Акцентите от сценичните й превъплъщения ще бъдат допълнени с кадри от Златния фонд на БНТ.

Официална програма

На 23 и 24 ноември домакините откриват фестивала с премиера на операта „Евгений Онегин“ на Чайковски. На пулта ще бъде Ивайло Кринчев, а режисьор е Славчо Николов, сценичен дизайн и костюми Гендони. Централните партии ще изпълнят Татяна – Тамара Калинкина /23.11/, Беса Лугичи /24.11/; Олга – Даниела Дякова/23.11/, Глория Пенчева /24.11/; Ларина – Добринка Койнова; Филипевна – Тереза Бракалова; Евгений Онегин -Йосиф Славов /23.11/, Валери Турманов /24.11/; Ленски – Николай Моцов /23.11/, Ивайло Йовчев /24.11/; Княз Гремин – Ивайло Джуров /23.11/, Юлиан Константинов /24.11/.

На 26 ноември отново с премиерен спектакъл гостува Варненската опера. Постановката на Вера Немирова е адаптация на продукцията от 2017 година в оперния театър на Магдебург, Германия. Ще дирижира Светослав Борисов, сценографията е на Чавдар Чомаков, а костюмите на Павлина Ойстерхус. В ролите ще се представят Даланд – Гео Чобанов, Сента – Линка Стоянова, Ерик – Валерий Георгиев, Мари – Калина Жекова, Кормчия – Артьом Арутюнов, Холандеца – Деян Вачков.

Във фестивала се включва и Пловдивската опера на 30 ноември с балетната вечер „Дългата коледна вечеря“ на хореографа Раду Поклитару. Постановката е вдъхновена от отличения с Пулицър американски драматург Тортън Уайлдър. „Жени в ре минор” е спектакъл, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах. Сценограф е Андрей Злобин, костюмограф Дмитро Курята.

Петдесет години след премиерата на операта „Лето 893“ на Парашкев Хаджиев Русенската опера я върна на сцена и посвети събитието на 1130 годишнината от покръстването на българския народ. В Стара Загора твората ще бъде представена на 5 декември под диригентството на Владимир Бошнаков. Режисьор е Пламен Бейков, сценографията и костюмите са на Денис Иванов. Изпълнители са Борис Михаил –Момчил Миланов,
Владимир Расате – Добромир Момеков, Симеон – Теодор Петков, Ермиара – Глория Пенчева, Севина – Даниела Караиванова, Домета – Стоян Стоянджов, Токту – Иван Пенчев.

Финалът на фестивала е на 9 декември с новата постановка на Софийската опера „Валкюра“ от Рихард Вагнер. Спектакълът ще дирижира Евън-Алексис Крист, режисьор е Пламен Карталов, сценограф Ханс Кудлих, костюми: Християна Михалева-Зорбалиева. Ролите изпълняват Вотан – Томас Хол, Фрика – Мариана Цветкова, Зигмунд – Мартин Илиев, Хундинг – Ангел Христов, Брюнхилде – Гергана Русекова, Зиглинде – Цветана Бандаловска, Хелмвиге – Айла Добрева, Ортлинде – Силвия Тенева, Герхилде – Любов Методиева, Валтрауте – Ина Калинова, Зигруне – Елена Механджийска, Росвайсе – Цвета Сарамбелиева, Гримгерде – Александрина Стоянова-Андреева, Швертлайте – Весела Янева.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е основан през 1967 г. и се организира от Държавна опера с подкрепата на Община Стара Загора.