„Завръщането на Одисей в Родината” (Il ritorno d’Ulisse in patria) от Клаудио Монтеверди

 

 

„Завръщането на Одисей в Родината” (Il ritorno d’Ulisse in patria) от Клаудио Монтеверди, опера в три действия с либрето на Джакомо Бадоаро по „Одисея“ на Омир.

Премиерата е през февруари 1640 г. в театър „Светите Петър и Павел“ във Венеция.

Действащи лица и изпълнители

Одисей, тенор

Пенелопа, мецосопран

Темех, тенор

Евримах, тенор

Нептун, бас

Иро, тенор

Евриклея, мецосопран

Съдържание

Пролог
Човешката слабост се жалва заради зависимостта си от върховните сили, каквито са съдбата, любовта и времето които предопределят всичко.
І част
Пенелопа, съпругата на Одисей, оплаква своята самота. Но дори и след така дълго продължилото очакване, тя все още горещо се надява, че отново ще види Одисей. Същата надежда изпълва и старата прислужница Евриклея.
Меланто, прислужница на Пенелопа, се е съюзила с кандидат-женихите и подтиквана от любимия си Евримах прави опити да разведри господарката си.
На брега на Итака Одисей е потънал в дълбок сън. Неговият конфликт с боговете, изглежда ще приключи. Минерва и феаките са му помогнали за това отдавна жадувано завръщане в родината. А Юпитер се старае да убеди Нептун да се откаже от отмъщението. (Нептун е гневен на Одисей, защото е ослепил сина му Полифем)
Одисей се събужда убеден, че е предаден от феаките (митично мореплавателско племе) и е изоставен в пустиня. Минерва разпръсква заблудата му и му нарежда да се върне при Пенелопа , преоблечен като просяк. Нимфите биват натоварени да крият в това време съкровищата, донесени от него. Щастлив, Одисей тръгва към двореца, където Меланто увещава Пенелопа да покаже благосклонност към кандидат-женихите и най-сетне да изостави траура си.
По пътя Одисей среща стария свинар Евмей, който му е останал верен. Евмей е много разгневен от ненаситника Иро, паразит от свитата на кандидатите. И именно свинарят става първия, на когото Одисей се разкрива, че се е завърнал.
ІІ част
Минерва довежда Телемах, синът на Одисей и свинарят Евмей му открива, че баща му вече е тук. Свинарят се отправя към двореца, докато Одисей остава заедно със сина си.
“Започни отново да обичаш” – повтарят кандидатите на Пенелопа, като се опитват да я развличат с танци и игри. Влиза Евмей и възвестява връщането на Одисей, което обаче прави кандидатите още по-настойчиви в исканията си. Те решават да убият Телемах.
Пред самия дворец Одисей отново среща Минерва, която го подготвя за предстоящата борба с кандидатите и го уверява, че ще го подкрепя. Идва Евмей, който разказва на Одисей с какво безразличие са посрещнали женихите вестта за завръщането му.
Телемах приветства Пенелопа и й разказва за срещата си с хубавата Елена, която му е разтълкувала поличбите, възвестяващи за завръщането на Одисей.
Кандидат-женихите поднасят даровете си и засвидетелстват на Пенелопа любовните си чувства. Принудени са да се примирят с присъствието на Евмей, съпроводен от някакъв стар просяк. Това е Одисей, все още преоблечен, който преди да влезе в двореца е изгонил бъбривия Иро. За да се спаси от кандидатите Пенелопа им поставя за задача да опънат тетивата на лъка на Одисей. Всички поред правят усилие – старият, но богат Анфином, вятърничавият Писандър, бруталният и войнствен Антинох. На онзи, който успее да го стори, Пенелопа обещава царството. Но никой не се оказва способен да опъне лъка. Тогава напред излиза Одисей. “Гордата младеж не винаги притежава смелост, смирената старост не винаги е страхлива”. Така, все още в дрипите си, Одисей опъва лъка и прострелва тримата кандидати.
ІІІ част
Иро оплаква кандидатите и края на хубавия си живот на готованец. Разбира, че няма да може повече да живее като безделник и че е по-добре да се самоубие. Пенелопа е недоверчива обаче към събитията, които се разиграват. Дали не е отново жертва на измама? Евмей не е успял още да я убеди, че се намира пред истинския Одисей. Дори Телемах не я е убедил.
На помощ се явяват Минерва и Юнона, които придумват Юпитер да върне мира и спокойствието на Одисей. От своя страна Юпитер подновява настояванията си пред Нептун да се откаже от ненавистта си към Одисей.
Евмей и Телемах заклеват Пенелопа да изостави съмненията си: той наистина се е завърнал. Ето го влиза в залата, със своите си дрехи. Но Пенелопа продължава да мисли, че неведома сила е помогнала на този мъж да придобие облика на Одисей. Тогава мъжът напомня на Пенелопа за рисунката на покривката на ложето им – никой не може да я знае, освен Одисей. Царицата най-сетне връща вярата си и разпознава своя любим съпруг. Пожелава заедно да отпразнуват този радостен ден. “Любими мой, чрез теб се научих да благославям изминалите мъчения. Сега страданията се разпръскват”.