На 14 ноември беше подписан Меморандум за сътрудничество между Софийската опера и балет и Националната опера и балет, Скопие.

На специална среща в София директорите на двете институции Пламен Карталов и Васо Ристов разговаряха за установяване на културен обмен и осъществяване на дейности за насърчаване на съвместното сътрудничество в областта на културата и изкуството, за артистичния обмен, копродукции, споделяне на опит и други дейности за реализиране на оперни и балетни проекти.

Първото официално гостуване на Националната опера, София ще бъде на 15 май 2024 г., когато на Майските оперни вечери в Националната опера и балет, Скопие ще бъде представена „Електра“ на Рихард Щраус.

Това лято господин Ристов беше гост на фестивала посветен на 210 годишнината от рождението на Рихард Вагнер.

„Гледах „Тристан и Изолда“ и бях въодушевен. Беше прекрасно. Много високо качество и невероятна организация на фестивала. Този гастрол е първата стъпка към следващи общи проекти и ако е здраве ще поканим Софийската опера с някоя от Вагнеровите постановки“.

Припомняме, че на 16 септември Скопската опера откри новия си сезон с възстановената постановка на операта „Лидия от Македония“ от Ристо Аврамовски в режисьорската концепция на Пламен Карталов, която е представяна и на Международния фестивал „Охридско лято“.

Операта „Електра“ е представена за първи път в България на 26 ноември 2020 г. под диригентството на Евън-Алексис Крист и режисурата на Пламен Карталов.

Тази година на 20 и 21 октомври с тази постановка Софийската опера беше поканена да гостува на двайсетото юбилейно издание на Международния оперен фестивал в Тегу, Република Корея. След възторжения прием от страна на публиката постановката на Софийската опера получи Голямата награда на фестивала, а корейската национална телевизия обяви, че това е „Най-очакваното представление в тазгодишния Международен оперен фестивал в Тегу“.