Гостуването в Австрия и Германия завърши и с обещания за нови срещи. С четири забележителни концерта под палката на маестро Найден Тодоров Софийската филхармония се завърна на престижните европейски сцени.

Убедителното представяне на първите ни филхармоници предизвикваше дълги аплаузи в иначе претенциозната австрийска и немска публика.

Турнето започна на 5 ноември от престижната зала „Концертхаус“ във Виена, където нашите музиканти представиха Концерт за цигулка от Бетовен с младия цигулар Елиас Давид Монкадо и Девета симфония от Дворжак.

Препълнената зала възнагради с дълги аплодисменти емоционалната интерпретация на класическата програма.

Концертът се записа от най-големия цифров канал за класическа музика „Медичи“ и вече може да се гледа онлайн на https://www.medici.tv

7, 8 и 9 ноември бяха датите на концертите съответно във Фирсен, Щутгарт и Висбаден. Програмата включваше Валсът на Равел, Бетовеновия концерт за цигулка (отново с превъзходния цигулар Елиас Давид Монкадо) и Картини от една изложба от Мусоргски.

След последния концерт немският критик Дирк Шаус написа за културната платформа Меркер:
„…Този оркестър беше отличен избор с вълнуващо представяне както във всички групи, така и като колектив.

Найден Тодоров като диригент заслужава искрено признание за изключителното си изпълнение. Неговата чувствителност към музиката, способността му да извежда емоциите на произведенията и убедителното му дирижиране, което обедини оркестъра в пълна хармония, допринесоха значително за успеха на тази концертна вечер. Тодоров умееше да подчертава фините детайли на композицията, като същевременно създава впечатляваща цялостна звукова структура. Неговото дирижиране беше едновременно мощно и чувствително и той поведе своя оркестър и публиката през музикално приключение, което ще се помни дълго и ще бъде аплодирано ентусиазирано.“

Турнето на Софийската филхармония беше по покана на влиятелната музикална агенция „Dr. Raab & Dr. Böhm“, която също изрази огромното си задоволство от представянето на българските филхармоници.

Снимка: Василка Балевска за Софийската филхармония