„Верди беляза певческия ми път“  казва Людовик Тезие, за своя първи диск

 

„Със сигурност това е най-добрият в момента баритон за вердиевия репертоар“ „Грамофон“

 

„Първият диск на големия френски баритон възвисява вердиевия репертоар. Съпровождан от оркестъра на театър „Комунале“, Болоня дирижиран от Фредерик Шаслен Людовик Тезие внася в творбите на Верди богатство от багри и интерпретации, сили осветяващи цялото богатство на този уникален репертоар“.

„Благороден тембър, между бронз и мед, изравнен в целия диапазон. Властни низини и волни височини. Но преди всичко безкрайно легато, осигуряващо на текста велурена подложка: това са качествата, които се изискват от истинския вердиев баритон, птица, която в последното десетилетие е станала рядка. И тук нашият Людовик е незаменим, което доказват поканите му в най-престижните театри на планетата“. „Диапазон“

„Верди и баритонът: любовна афера, започнала с Набуко, когато композиторът се опита да проправи пътя си по трънливите пътеки на славата, която продължава половин век, до Фалстаф и достига до днес чрез най-добрите си изпълнители… Людовик Тезие – първият му солов албум издаден от „Сони“ осветява дискографските новини… Господи, колко красиви са те (ариите), така възвишени, внушителни, колосални, изляти от неръждаема стомана в целия диапазон, от начало до край, без ни най-малко да се усещат грапавини. Какъв тембър, каква гордост и какви съкровища се предлагат на нашите уши. Ренато, какъвто рядко сме чували, така благородно представен; Форд, първата вердиева партия на Тезие от 1998 г. в Тел Авив – атрактивен, мрачен… ; Ди Луна – многократно аплодиран на сцената, със стиснат юмрук и челюст; Яго – по-малко демоничен и по-могъщ; Риголето кипящ от ярост; царствен Набуко; неукротим Макбет, докато гласът се прелее в кантилена и угризението с излива в безкрайно легато… Всички превъзходни, всички представителни за вердиевия баритон, вокални образци пресъздадени от Люсдовик Тезие като хамелеон. Съвършени образци издигащи го в ранг на болу-бог от магнетичната сила на гласа му“. „Форум Опера“

Записите са осъществени в края на януари 2020 г. в Болоня в Аудиториум „Мндзони“..

„Имам зад гърба си 30 години кариера и развитието ѝ ми донесе много вердиеви роли“, казва Людовик Тезие. „Имах възможността и големия късмет да работя с оркестъра на Болоня, който е много приспособен към музиката на Верди оркестър. И когато се появи тази възможност, веднага блокирах периода, защото не можех да пропусна шанса да получа тази звучност, това истинско италианско брио, италианска виртуозност на техниката, невероятна енергия. Те умеят да правят чудесно това“.

Важен принос има и диригентът Фредерик Шаслен.

„По време на записите бяхме като двама тенисисти, които си подават топката, опитвайки се да дадем енергия на този диск. Освен това технически имахме страхотна подкрепа. Тонрежисьорът Якоб Хендел, с когото работихме, е изключителен! Невероятен е! А също и съпругата ми Касандра, която е започнала като цигуларка и има страхотно ухо на цигулар, което е нещо много съществено. Понеже тя познава прекрасно гласа ми и знае към какво се стремя. Тя беше непрекъснато с нас и през интерфона между кабината и залата обсъждахме думите, акцентите, така че всичко това беше изработено в абсолютно сътрудничество. Невероятно беше! И няма да е пресилено да кажа, че беше налудничаво! Защото периодът беше много кратък. Целият запис е направен за четири дни, което е много кратко време! Технически всяка ария беше записвана четири пъти изцяло, от а до я. Няма никакъв монтаж. Истински рецитал, в смисъл, че за диска, който чувате, подбрахме най-доброто от всеки четири записа, без да е пипано каквото и да е по ариите. Бяхме си втълпили тази лудост и макар че физически е изключително трудно, истински маратон си е, мисля, че така се получава по-стойностно, отколкото резултатът да е един стерилен, студен диск, прекалено „клийн“, както казват“.

Записани са едни от най-известните арии от опери на Верди от „Трубадур“, „Бал с маски“, „Ернани“, „Силата на съдбата“, „Травиата“, „Риголато“, „Макбет“, „Набуко“, „Отело“, „Фалстаф“, а смъртта на Поза от „Дон Карлос“ е записана два пъти – на френски и на италиански.

През 2022 г. след края на пандемията излиза съвместният диск „Заедно“ на Людовик Тезие и Йонас Кауфман, с оркестъра на римската академия „Санта Чечилия“ и диригента Антонио Папано. Включени са дуети от „Бохеми“ на Пучини, „Джоконда“ на Понкиели, „Сицилианска вечерня“, „Дон Карло“, „Силата на съдбата“, „Отело“ на Верди. Все още очакваме записите от френски опери на прочутия баритон.