В диска има авторски композиции, други са създадени за самата изпълнителка или са аранжименти за нея и за създадения от нея младежки ансамбъл.

 

Седем са пиесите в диска. Сред тях има една на самата Татяна Колева „Път към дома“, с нея завършва диска, а започва с неин аранжимент на “In а Landscape” на Джон Кейдж, в оригинал написана за пиано или арфа през 1948 г.

„С този диск искам да покажа, че маримбата заслужава признание като пълноценен солов инструмент, казва Татяна Колева. На нея се свири с пръчки (чукчета), но за мен тя е много повече от ударен инструмент. Маримбата може да пее, като свързва нотите в дълги легато линии. Има толкова много цвят и експресия в инструмента и толкова много различни динамични нюанси. Всичко е в това къде и как да ударите дървените решетки. Всъщност много прилича на пиано. Освен този красиво топъл, тъмен звук, най-голямата разлика е, че свирите много по-малко ноти едновременно. Имам по две чукчета във всяка ръка – четири вместо десет пръста, ако преведете това на термини за пиано – и нотите са много по-далеч една от друга, защото клавишите са много по-големи от тези на пианото. Но има и неща, които можете да правите по-добре на маримба, отколкото на пиано. Например, можете да издадете красиви дълги звуци, подобни на виолончело, като удряте клавишите с лъка на струнен инструмент“.

Седем са пиесите в диска. Сред тях има една на самата Татяна Колева „Път към дома“, с нея завършва диска, а започва с неин аранжимент на “In а Landscape” на Джон Кейдж, в оригинал написана за пиано или арфа през 1948 г. Аранжиментът, който тя прави е за създадения от нея младежки ансамбъл.

„Solea” е ода за испанската фламенко музика. Композиторът Флориан Майер учи в консерваторията в Ротердам, като същевременно учи фламенко китара и свири в хеви метал група. В творбата са преплетени различни стилове уърлд музика. „Често, когато изпълнявам пиесата в зала има и танцьор“ – споделя Колева.

“Evry Step a Dream” е като филмов сюжет и е посветена на хилядите бежанци, които всекидневно пресичат границите, търсейки възможности за прехрана, достоен живот и работа. Създадена е с мисълта и надеждата, че ще дойде ден, в който те ще намерят щастието и човешкото си достоинство.“

“Nacho” от Дейвид Драм, “Dances of Earth and Fire” от Петер Клацов и “Barracuda Septet” Якоб Тер Фелдхаус с аранжимент на Анна Михайлович за младежката формация на Колева.

Идеята за диска идва от приятели и колеги, които я вдъхновяват да издаде всички нови пиеси и срещи.

„Записите са осъществени в две различни студиа. Ансамбловите пиеси са направени в Оснабрук. Да се запише маримба никак не е лесно. Соловите си пиеси записах в студиото на джаз пианиста Димитър Бодуров в Амстердам“.

Дискат е представен с концерт в един от най-престижните клубове за съвременна музика в Амстердам – „Бимхаус“.