Избрано от програма „Христо Ботев“ на БНР

Рикардо Шайи открива сезона на Миланската Скала с „Дон Карлос“ на Верди

Един от шедьоврите на Джузепе Верди „Дон Карлос“ се завръща в Миланската Скала в голяма нова постановка. Тя се отличава с красота, пищност и изящество, в които историческата правдивост съчетана с романтична жизненост и реалистична емоционалност надхвърля рамките на конкретната епоха. Сценография, костюми и режисура предлагат многофункционалност на сценичното пространство, едновременно обслужващо масовите сцени, но и с интересни решения за интимност и изолация, които подчертават трагизма на събитията.

Диригентът Рикардо Шайи и режисьорът Луис Паскуал избират преработената версия в четири действия писана за Милано, 1884. Верди постига концентрираност на драмата, в която политическият фактор, представен чрез фигурата на Филип II, надделява над сантименталността на героите на Карлос и Елизабета.

„Съкращенията“, пише той, „не развалят музикалната драма, напротив, като я съкращават, те я правят по-жива“.

Интригуващ е изпълнителският състав. Изявените солисти, които се превъплъщават в основните герои и чиито гласове ще слушаме са Франческо Мели като Дон Карлос, Анна Нетребко като Елизабет ди Валоа, Микеле Пертузи като Филип II, Елина Гаранча като Принцеса Еболи, Лука Салси като Маркиз Поза и Джонгмин Парк като Великия инквизитор, заедно с хора и оркестъра на Миланската Скала, ръководени от своя музикален директор Рикардо Шайи.

Откриването на сезона на Миланската Скала се излъчва директно по програма „Христо Ботев“ на 7 декември 2023 г. от 18.55 часа, а в студиото в София ще бъде Цветелина Начева.

Снимки: Brescia e Amisano / Teatro alla Scala