Соня Йончева представи концерта „Прераждане“ за първи път пред българската публика и обяви новите си планове.

След концерта Соня Йончева разкри звездните имена, които ще гостуват у нас за втория сезон на „Съкровени гласове“, а ден по-късно бе наградена в Пловдив с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“

Събитието се състоя на 2-ри декември в препълнената зала „България“. Изпълненията на Соня Йончева бяха акомпанирани от Фестивален оркестър „Изкуството на барока“ с концертмайстор Зефира Вълова. Със същия ансамбъл през месец април тя беше и за концерта „Хендел“.
„С „Прераждане“ исках да покажа, че музиката е неподвластна на времето, да предам усещането за неограничена свобода, което тя моментално дава на хората. За мен, това е повик за възраждане, за обновление, от което светът ни има нужда. Той е почерпен в най-дълбоките корени на човешката душа, именно тези корени, които захранват музиката и изкуството. Това пътуване във времето показва по забележителен начин, че някои от похватите за писане на музика остават учудващо сходни дори през 500 години отдалеченост. Това, което ги сближава, е изключително силният им емоционален заряд и простота на изказа. Концертът тази вечер бе като своеобразна медитация и молитва от красиви звуци и послания и искрено се надявам публиката в залата да е усетила тази чиста енергия“, сподели певицата след концерта.
„Прераждане“ „Rebirth“ (2021) е един от много успешните звукозаписни албуми на Соня Йончева и включва седемнайсет композиции, сред които и „Заблеяло ми агънце“, изпълнена за първи път пред публика през 2020 г. по време на Залцбургския фестивал. Същата година точно с този диск Соня Йончева печели приза „Певица на годината“ на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Klassic. Концертът „Rebirth“ бе третият поред от първия сезон „Съкровени гласове“, организиран от продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Events. Певицата започна турнето си „Rebirth“ през 2021 г. с рецитали в Женева, Барселона, Брюксел и логичното продължение бе да има и предколедна версия в нейната родина.

Веднага след концерта бе организиран коледен прием, където Соня Йончева обяви артистите за втория сезон на „Съкровени гласове“, които ще гостуват у нас.

Имената, които сме поканили, са повече от впечатляващи и от години са в първите редици на вече утвърдените и доказали се емблеми на световния оперен небосклон:

25 октомври 2024 – водещият италиански тенор Виторио Григоло
3 декември 2024 – Соня Йончева с рецитала „Аd una Stella“
19 март 2025 – неповторимият полски тенор Пьотр Бечала
2 април 2025 – емблемтичният мексикански тенор Роландо Вийязон
31 май 2025 – феноменалното американско мецосопрано Джойс Ди Донато
„Inmost Voices“ (Съкровени гласове) ще има и своя първи швейцарски сезон в престижната зала Victoria Hall в Женева“, разкри Соня Йончева.
Билетите за втория сезон на „Съкровени гласове“ ще бъдат пуснати в продажба от март 2024 г. в мрежата на Ивентим.
По време на събитието бе представен и трейлър на документалния филм, посветен на оперната гала с Пласидо Доминго от 2021 г. в София. Филмът е напълно готов и в скоро време ще бъде показан на голям екран у нас.
Соня Йончева не пропусна да отдаде почит и на 100-годишнината от рождението на Мария Калас, допълвайки че именно тя е артист, проправил път на толкова много поколения оперни певци, за да покаже, че в изкуството най-важна е отдадеността, силната емоция, вдъхновението, за да вървиш напред, както и да оставиш незабравимо културно наследство след себе си.

Българското сопрано сподели и още една прекрасна новина – заедно с оркестъра хора на Пловдивската опера и нейния съпруг Доминго Хиндоян на диригентския пулт подготвят концертно изпъление на „Тоска“, което ще се състои на 4 юни 2024 г. в град Пловдив – в Античния театър.
С това събитие ще почетем 70-годишнината на Опера Пловдив и 100-годишнината от смъртта на маестро Пучини. Благодаря на директора на Пловдивската опера доц. д-р Нина Найденова, както и на Община Пловдив, за да можем заедно да реализираме този красив и надявам се успешен музикален проект“, разкри още Соня Йончева.
Само ден след концерта си в София Соня Йончева посети своя роден град Пловдив, където на 3-ти декември бе удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ (АМТИИ). Церемонията се състоя в Епископската базилика на Пловдив. Отличето ѝ бе връчено от ректора на Академията проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак за изключителния ѝ принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността ѝ в полза на обществото, защита правата на децата и младите хора.

„Благодаря за тази огромна чест да получа званието „Доктор хонорис кауза“. Моята кауза като артист и като гражданин на България и света и посланик на УНИЦЕФ е да дам на първо място вдъхновение на младите хора, които идват след мен. Искам да обединявам хората навсякъде по света, да им предам една добра енергия, да си тръгнат от моя спектакъл с хубаво чувство и най-вече да се завърнат отново в театрите и операта, защото мотото, което движи мен и моя екип, е: „Културата е бъдещето“. Не забравяйте да я подкрепяте, аз също ще продължа каузата си да подкрепям всичко българско и да представям държавата ни по най-добрия начин“, допълни Соня Йончева пред свои близки, приятели, съмишленици, част от ръководството на Община Пловдив, академичния съвет и настоятелството на АМТИИ, студенти.
Сред официалните гости на церемонията в града под тепетата бе министърът на културата г-н Кръстю Кръстев, зам.-министърът на културата г-жа Амелия Гешева, областният управител на Пловдив г-н Илия Зюмбюлев, кметът на Пловдив г-н Костадин Димитров, зам.-кметът по култура към Община Пловдив г-н Пламен Панов.

„Вие сте човекът, личността, жената, която доказахте, че в необятния свят на голямото изкуство има място и за българи. Гордея се, че и аз съм българин и че съм съгражданин на най-голямата оперна дива в момента“, обърна се към Соня Йончева министърът на културата г-н Кръстю Кръстев.

Соня Йончева благодари специално и на своите първи музикални учители д-р Нели Койчева, която от години живее в Япония, и на г-жа Златина Делирадева, която беше в залата по време на церемонията.

От Софийската опера дойде още една вълнуваща новина свързана с присъствието на Соня Йончева на българските сцени.

На 29 февруари световнопризнатата българска оперна певица Соня Йончева ще пее за първи път в Софийската опера.
Тя ще се представи в „Бохеми“ от Джакомо Пучини в ролята на Мимѝ. Това ще бъде и нейната първа изява в цялостен спектакъл в България.
Мимѝ е една от коронните роли на Соня Йончева, която я отвежда на най-престижните сцени в света като Метрополитън опера, където тя дебютира с ролята си през 2014 г., Парижката опера, Миланската Скала, Щатсопер Берлин и Баварската опера в Мюнхен. Световната критика я определя като „съвършената Мимѝ“ и акцентира на нейния богат тембър, искрящи височини и перфектно актьорско присъствие.
Соня Йончева ще дойде в София след серия рецитали и концерти, както и представяне в „Медея“ от Керубини в Миланската Скала и в „Мадам Бътерфлай“ в Щатсопер Берлин.
В спектакъла на Софийската опера Соня ще пее под диригентството на младия български диригент Боян Виденов, когото публиката вече познава от участието му в „Травиата“ на Джузепе Верди.
В останалите главни роли ще участват Липарит Аветисян като Рудолф, Веселин Михайлов като Марсел, Антон Андреев като Шонар и Божидар Божкилов като Колин.
С нетърпение очакваме гостуването на Соня Йончева, което без съмнение ще бъде огромно преживяване за публиката в София.
Билетите ще са в продажба ог 11.12.23 г. през официалния сайт и Билетната каса на Софийската опера.
Билети за останалите концерти от първия сезон „Съкровени гласове“ са налични онлайн в мрежата на Ивентим (https://www.eventim.bg/bg/artist/skrobeni-glasobe-463/profile.html).
Линк към програмата на сезон „Съкровени гласове“: https://sy11events.com/inmost-voices-booklet/.
Визии втори сезон „Съкровени гласове“ и „Тоска“: SY11 Events

За SY11: Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени с SY11, са „Завръщане“ в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно – мащабната оперна гала, събрала близо 7000 души пред храм-паметника „Александър Невски“ – с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония. Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева „Прераждане“ („Rebirth“), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, а вече и у нас – именно с композициите от албума. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева „Хендел“ под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър „Изкуството на барока“. Другият много важен проект на SY11 е сезонът „Съкровени гласове“, събрал в своето първо издание различни млади водещи международни оперни артисти. Вече бе обявен и вторият сезон на „Съкровени гласове“, включващ концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г. През февруари 2023 г. се появи и албумът „Тhe Courtesan“ на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена „Петнадесет огледала“, представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.