Избрано от програма „Христо Ботев“ на БНР – Метрополитън опера с ново заглавие – „Флоренсия в Амазония“ от Даниел Катан

В първото за сезон 2023/2024 съботно матине, Метрополитън опера представя премиерата на операта „Флоренсия в Амазония“ от мексиканския композитор Даниел Катан с либрето на Марсела Фуентес-Берейн по текстове на Габриел Гарсия Маркес. Това е третата опера на испански език, представена на сцената на Метрополитън – след „Гойескас“ на Енрике Гранадос през 1916 г. и „Кратък живот“ на Мануел де Файя през 1926 г.

Изпълнителският състав е звезден: в главната роля на Флоренcия Грималди е Айлин Перес, Матия Оливиери e Риолобо, Тайлър Симпсън е Морякът, Габриела Рейес е Розалба, Нанси Фабиола Ерера и Майкъл Чиолди са Паула и Алваро, Гриър Гримсли е Капитанът, а Марио Чанг е Аркадио. В непевчески роли Дандара Вейга се изявява като Колибри, а Грифин Мейси като Чапла; кукловодите са Крис Игнасио, Лия Огава и Том Лий.

Даниел Катан е познат предимно като оперен композитор, но неговото творчество включва и симфонични произведения, камерна музика и художествени песни, както и музика за филми и телевизия, музикален театър и дори традиционна латиноамериканска поп музика. Завършва философия в университета на Съсекс в Англия, преди да се запише в университета Принстън като докторант по композиция при Милтън Бабит, Джеймс Рендел и Бенджамен Борец. Неговата опера „Дъщерята на Рапачини“ с премиера в Сан Диего през 1994 г. е първата опера на мексикански композитор, представена от професионален оперен състав в Съединените щати, докато „Флоренсия в Амазония“ е първата опера на испански език, поръчана от голяма американска компания с премиера в Хюстън през 1996 г. Успехът на тази опера довежда до поръчката на „Салсипуедес: Приказка за любовта, войната и аншоата“ отново за операта в Хюстън, а четвъртата му опера „Пощальонът“ е поръчка от операта на Лос Анжелес, с представления във Виена и Париж. До момента на смъртта си през 2011 г. Даниел Катан работи по последната си опера „Да срещнеш Джон Доу“, завършена от Университета и Операта в Синсинати с подкрепата на Андреа Пуенте-Катан – съпругата на Даниел Катан.

Композиторска му кариера е предимно в Обединеното кралство. Той напуска Мексико Сити като тийнейджър, за да учи пиано в Лондон. Там се запознава с творчеството на Моцарт, Щраус, Бетовен, Вагнер и Стравински. В 20-те си години се връща в Мексико и по същия начин, по който неговият герой, Бенджамен Бритън, създава същността на английската опера, Катан започва работа по първата си музикално-драматургична пиеса с намерението да създаде латиноамериканска опера.

Снимки: МЕТ