В „Бохеми“ от Джакомо Пучини Софийската опера представя млади посланици на операта от опера Тегу Корея

В две дати на 15 и 17 декември на сцената в София ще пеят Ънсонг П Джонг – Рудолф, Ънджи Чунг – Мими, Джемин Джон – Шонар, Джун-Мо Парк – Шонар, Джонг У Ким – Мюзета.

Специално участие в ролята на Марсел ще има баритонът Джонг Хьок (Карло) Со, стипендиант от майсторските класове на Райна Кабаиванска, който вече е гостувал на наша сцена в оперите „Трубадур“ от Верди и „Дон Паскуале“ от Доницети.

Тези спектакли са продължение на успошното културно сътрудничество на Софийската опера с оперния театър в Тегу. След постановката на Пламен Карталов на операта „Турандот“ от Пучини през 2022 г. в Тегу през лятото на тази година в рамките на фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ с възторг беше посрещната премиерната продукция на „Мадам Бътерфлайъ“ от Пучини осъществена от корейски постановъчен екип – режисьор е Гап-гюн Джонг – директор и художествен ръководител на Операта в Тегу, Република Корея, сценографията е на Хьон-джонг Ким, а костюмограф е Джае-хи Ли. В началото на новия сезон на 17 ноември спектакълът беше представен и в залата на операта в София.

Забележителното партньорство между оперите в София и Тегу продължи с гостуване на на;ионалната опера на международния музикален фестивал в Тегу с два спектакъла на операта „Електра“ на Рихард Щраус на 20 и 21 ноември. Постановката на Пламен Карталов беше отличена с Голямата награда на фестивала.

В декемврийската поредица на една от най-вълнуващите опери на Пучини, чието действие се развива точно на Коледа на 16 декември публиката ще може да чуе и солистите на Софийската опера – Станислава Момекова като Мюзета, Веселин Михайлов – Марсел, Антон Андреев – Шонар, Николай Войнов – Колин. Артър Еспириту ще изпълни в ролята на Рудолф, Марина Шахдинарова ще бъде Мими.

Диригент ще бъде Паоло Андреоли, който преди година по същото време отново дирижира „Бохеми“, но тогава гостуваха ученици от майсторския клас на Райна Кабаиванска. Постановката е на Бойко Богданов, възстановена от Вера Петрова. Участват също оркестър и хор на Софийската опера и детски хор „Таласъмчетата“ с ръководител Димитър Костанцалиев.