Избрано от Програма „Христо Ботев“ на БНР.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония – директно от Златната зала на Музикферайн

 

По традиция програмата за култура и образование на БНР излъчва директно Новогодишния концерт на Виенската филхармония – едно от най-популярните музикални събития в света, четем в сайта на програмата.

В първия ден на 2024 г. това ще се случи за 37-и път с великолепния Кристиан Тилеман на пулта.

Тилеман – главен диригент на Дрезденската филхармония и бъдещ генерален музикален директор на Държавната опера „Унтер ден Линден“ в Берлин (официално от 1 септември 2024), е известен с дългогодишното си и плодотворно сътрудничество с Виенската филхармония. На 1 януари 2024 г. Кристиан Тилеман за втори път ще дирижира Новогодишния концерт във Виена след първата си изява през 2019.

Председателят на Виенската филхармония – Даниел Фрошауер, подчертава важната роля на този музикант в развитието на оркестъра: „Ние се радваме на тясно артистично партньорство с Кристиан Тилеман в продължение на много години; той е диригент, с когото Филхармонията има особено силна връзка. С Новогодишния концерт от 2024 заедно въвеждаме юбилейната година на Антон Брукнер. Това е причината в програмата тази година за първи път да е включена Брукнерова творба, заедно с много други възхитителни и все още непознати съкровища на композиторите от фамилията Щраус и техните съвременници“. С този концерт Виенската филхармония не само представя великолепни интерпретации на шедьоври от жанра, но се явява и музикален посланик на Австрия, който изпраща на хората от целия свят новогодишен поздрав в дух на надежда, приятелство и мир.

Още първата пиеса в програмата е премиерна за Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Това е „Марш на ерцхерцог Албрех“ от родения в Прага австрийски композитор Карел Комзак-син. Още една премиерна изненада – галопът „Честита Нова година“ на датчанина Ханс Кристиан Лумпи. Разбира се, в Златната зала на Музикферайн ще звучат любимите валсове, маршове, полки и галопи на всички композитори от фамилията Щраус, както и на Йозеф Хелмесбергер и Карл Михаел Цирер.

Концертът започва точно в 12.15, но слушателите на програма „Христо Ботев“ са поканени да се включат на нашите вълни в 12 часа, за да получат актуална информация за събитието и да се „настроят“ на виенска класическа вълна.

В студиото на програма „Христо Ботев“ ще бъде Цветана Тончева.

Снимки: Wiener Philharmoniker / Filip Waldmann & Martin Kubik, Wolf-Dieter Grabner