Квартет „Мотус“ се завръща на сцената в София.

На 4 януари в Софийската градска художествена галерия ще се състои първият концерт на един от най-младите състави квартет „Мотус“, които ще свирят заедно с виолончелиста Сион Найман.

Квартет “Мотус” е създаден през 2021 г. и събира четирима млади музиканти обединени от любовта си към камерната музика. Техният талант и професионализъм в работата е бързо забелязан и още на следващата година получават подкрепа от “Нов Симфоничен Оркестър” в организацията на серия от самостоятелни концерти, в която да представят разнообразна програма.

Квартет “Мотус” изнася концерти и в страната като участва в благотворителни и образователни събития, а през 2023 година получават покана да са част от фестивала за съвременна камерна музика “Flow“.

Квартет “Мотус” е в състав: Виктор Тренев – цигулка, Георги Райчев – цигулка, Сирма Баръмова – виола, Наума Найман – виолончело.

За първия си концерт музикантите представят Йозеф Хайдн и Франц Шуберт.

Й. Хайдн – Струнен квартет оп. 76 No. 2 (Квинтите)
I. Allegro
II. Andante o più tosto allegretto
III. Menuetto. Allegro ma non troppo
IV. Vivace assai

Ф. Шуберт – Струнен квинтет в До мажор D.956
I. Allegro ma non troppo
II. Adagio
III. Scherzo. Presto – Trio. Andante sostenuto
IV. Allegretto – Più allegro

Сион Найман започва да свири на виолончело на шест годишна възраст в класа на Даниела Черпокова в НМУ “Л. Пипков” – София. В периода 2016 – 2019г. специализира при проф. Ромен Гариу в Консерваторията L’Haÿ-les-Roses в Париж, Франция. В момента той е студент на проф. Йенс Петер Майнц в Берлинския университет на изкуствата.

Сион е носител на първи награди от редица национални и международни конкурси, сред които “Концертино Прага”, “Карл Давидов”, “Кантус Фирмус” и др. Той е стипендиант на Фондациите “Стоян Камбарев”, “АД Инфинитум” и обществото на Паул Хиндемит в Берлин.

Камерната музика неусетно става част от музикалния живот на Сион, а на сцената си партнира с прочути музиканти като Джулиано Мецоканте, Венета Нейнска, Борис Гарлицки, Франциска Хьолшер, Александър Земцов, Джовани Ньоки, Марко Йльонен и др. Бил е солист на Оркестъра на чешкото национално радио, Камерния оркестър на Талин, Филхармония Плевен, Филхармония Сливен и Оперен оркестър Варна, и концертира по фестивали в Белгия, България, Чехия, Италия, Австрия, Швейцария, Германия и Финландия.

Сион свири на българско виолончело изработено от лютиера Апостол Калоферов.