Софийската опера представя на 9 януари българската премиера на прочутия мюзикъл „Звукът на музиката“

„Мечта, за която ще е нужна цялата любов, която можеш да дадеш, във всеки ден от живота си.“

Прелестна приказка, която не оставя никого равнодушен, която носи настроение и ще превърне първите дни от новата година в истински семеен празник.

Първата премиера за новата година е един от най-награждаваните мюзикъли, разказващ увлекателната история на певците от семейство Трап. Пресъздаденият от творческото вдъхновение на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II семеен разказ се подготвя от световен екип.

След успеха на мюзикъла „Щрек“ режисьорът Уест Хайлър отново работи с певците. В залите на операта вече тече усилена репетиционна подготовка. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров. Сценографското решение е на Джереми Барнет, а костюмите на Уитни Локър. И за тази постановка художественото осветление е на Зак Блейн.

Любимката на публиката Весела Делчева ще бъде Мария, която ще накара децата на капитана фон Трап да запеят, а малките палавница са от ДВТФ „Таласъмче“ на Димитър Костанцалиев. За ролята на самия капитан фон Трап е ангажиран Александър Георгиев. Монахини, игуменка, баронеси, барон, адмирал, пощальон и други персонажи от времето преди втората световна война са сред действащите лица. Александрина Стоянова-Андреева, Силвана Пръвчева, Мариана Цветкова, Диана Димитрова, Рада Тотева, Цвета Сарамбелиева, Николай Павлов, Николай Войнов, Антон Радев, Пламен Гранжан са в главните роли. Хореографията е на Риолина Топалова.

Световната премиера на „Звукът на музиката“ е през 1959 г. За три години са играни 1443 представления. Има девет номинации за наградите „Тони“, от които печели пет в следните категории – най-добър мюзикъл, най-добра актриса, най-добра актриса в поддържаща роля, най-добър сценограф и най-добър диригент и музикален директор. Същата 1960 г. печели и „Грами“ за най-добър звукозаписен албум в категория мюзикъл.

Първата продукция на Уест Енд, Лондон е през 1961 г. Филмовата адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди „Оскар“, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

Последната работа на творческия тандем Роджърс – Хамърстайн е вдъхновена от истинската история описана от Мария фон Трап в книгата „Историята на певците от фамилията Трап“, която още през 1956 г. е пресъздадена в западногермански филм.

Песните от мюзикъла са всепризнати хитове. Сред тях безспорно най-популярни са „До-Ре-Ми“, „Еделвайс“, заглавната песен „Звукът на музиката“ („The Sound of Music“), „Моите любими неща“ („My Favorite Things“) и „Изкачи се на всеки връх“ („Climb Ev’ry Mountain“).

В Софийската опера мюзикълът се изпълнява на български език със субтитри на английски.

„Да бъдем заедно и през Новата година, защото ни предстоят още незабравими срещи и както пее Мария, сърцата ни ще бъдат благословени със звука на музиката“.

Това е посланието, с което екипът на Софийската опера започва Новата година.

ЗВУКЪТ НА МУЗИКАТА се представя по договор с Concord Theatricals Ltd. от името на Rodgers & Hammerstein Organization