Програмата на музей „Борис Христов“ за месец януари

През първия месец на годината в дома на нашия прочут певец отново ще има интересни събития – концерти и изложби.

Редовните срещи с изкуството на Борис Христов ще бъдат на 10 и 22 януари. На първата дата от 16.00 ще може да се чуят изпълнения на руски песни и романси от Александър Лабински, Фьодор Поторжински, Александър Серов,

Александър Бородин, Николай Римски-Корсаков, Милий Балакирев,

Цезар Кюи, Модест Мусоргски. Началният час на второто прослушване е 17.30 и ще звучат български и руски църковни песнопения в изпълнение на Борис Христов с хора на храм-паметника „Александър Невски“ с диригент Ангел Константинов.

На 18 януари ще бъде открита изложбата „Метаморфози“, която ще представи творби на преподавателите от департамент „Дизайн“ на Нов български университет.

Първият концерт в залата на музея е на 17 януари и е първи от поредицата на пианистката Венета Нейнска. Тя е нарекла тези срещи „Концерт с история: мелодии назаем“. Освен като изпълнител Венета ще запознае меломаните с онези случаи от музикалната история, в които композитори-пианисти вземат „назаем“ мелодии от други автори и ги превръщат в произведения за пиано. Подбрани са колаборациите между австрийския цигулар Фриц Крайслер и големия романтик Сергей Рахманинов, между краля на песента Франц Шуберт и виртуозния пианист Ференц Лист. Прочутата мелодия из операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която звучи по-често в изпълнение на соло пиано, благодарение на Джовани Сгамбати. Всяка от тези мелодии „назаем“ идва със своята интригуваща история, която Венета Нейнска споделя с публиката преди изпълненията в концерта.

Последният концерт за месеца е на 24 януари, когато учениците от класа по пиано на Мария Симеонова ще ни убедят, че „Музиката е вълшебство!“

Музеят „Борис Христов” може да бъде разгледан всеки работен ден от 14:00 часа до 17:00 часа и във вечерите на концертните изяви. Музика в изпълнение на Борис Христов можете да слушате при всяко посещение в Музея „Борис Христов“.

Заявка за покана можете да направите на тел. 0887 062 660/0879 889 324 или на office@borischristoff.com