Месец януари в програмата на Софийската филхармония

В четири концерта се представят наши и чужди прочути музиканти, но и млади таланти.

Първият концерт за новата година е в партньорство с Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Пред националния оркестър ще се изправят четирима диригенти – Питър Джойс, Самуел Куфинял, Рафаела Сейвалд и Чрт Ласбахер, които ще представят съответно Концертът за пиано и оркестър № 23 в ла мажор, KV 488 от Волфганг Амадеус Моцарт, увертюра „Леонора“ №3, оп. 72b от Лудвиг ван Бетовен, концерт за цигулка и оркестър №1 в ре мажор оп. 19 от Сергей Прокофиев и увертюра „Сън в лятна нощ“ в ми мажор , оп. 21 от Феликс Менделсон-Бартолди.

Солист на концерта за пиано ще бъде носителка на много награди от международни конкурси Селестине Юнг, а българската цигуларка Йоанна Русева ще представи концерта на Прокофиев. Тя също има в биографията си много награди.

Последният концерт на Светлин Русев със Софийската филхармония беше на 1 октомври. Сега се завръща, за бъде солист и диригент на оркестъра. Той ще изпълни концертите за цигулка №1 в ла минор, BWV 1041 и и №2 в ми-мажор, BWV 1042 от Йохан Себастиан Бах, рондото за цигулка и струнен оркестър в ла мажор, D. 438 от Франц Шуберт и ще дирижира струнния секстет „Спомен от Флоренция“ в ре минор, oп.70.

Към звездните имена от сезона на филхармонията ще се добави и това на легендарния пианист Стивън Ковачевич. На 25 януари под палката на Найден Тодоров той ще изпълни и Концерт за пиано №24 в до минор, KV 491. Ще прозвучи още Симфония №5 в до минор, оп. 67 oт Лудвиг ван Бетовен.

Последната неделя на месеца на 28 януари ще бъде празник за ценителите на операта. Една от прочутите оперни звезди ще зарадва българската публика. Сър Брин Терфел вече отправи своята покана за този концерт, който ще дирижира Найден Тодоров. Партньорка на певеца ще бъде сопранът Мила Михова.