Сър Брин Терфел с нетърпение очаква концерта в София

Това сподели в специална видеосреща прочутият бас-баритон.

В края на януари за българската публика предстои среща с още една от съвременните оперни звезди.

За някои специалисти той е образцовият интерпретатор на сър Джон Фалстаф „Фалстаф“, единствената вердиева опера в репертоара му. Други смятат, че е брилянтен във Вагнеровите роли, а те са много – Вотан, Ханс Закс, Донер, Холандецът, Волфрам. Едно е сигурно: баритонът от Уелс Брин Терфел никого не оставя равнодушен. Споделя, че в младежките си години трудно говорел английски. Като син на фермер музиката за него започва с уелските традиционни песни.

На двайсет години се премества в Лондон. Сред многото спечелени конкурси най-важен е този в родината му, прочутият певчески конкурс в Кардиф. През 1989 г. първа награда е за Дмитрий Хворостовски, втора за Брин Терфел, както и наградата за камерен изпълнител. Дебютът му е през 1990 като Гулиелмо от „Така правят всички жени“ в Уелската национална опера, а след година в Английската национална опера в Лондон е Фигаро от „Сватбата на Фигаро“. След още една година вече е на сцената на Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон като Мазетто от „Дон Жуан“. В тази опера на Моцарт той ще изпълнява и Лепорело и самия Дон Жуан.

През 2000 година става певец на годината. Същата награда получава и през 2005, а през 2004 албумът му „Брин“ е избран за албум на годината – всичко това в рамките на наградите „Брит“ за класическа музика. През 2013 Брин Терфел става носител на „Грами“ в категория „Най-добър оперен запис“ за участието си в „Пръстенът на нибелунга“ с Метрополитън опера, Ню Йорк под диригентството на Джеймс Ливайн и Фабио Луизи. Терфел е Вотан.

Той е покровител на Уелския език и култура, патрон на няколко уелски благотворителни организации

Брин е произведен в Командир на Британската империя за заслугите си към операта през 2003 г., награден с медала на кралицата за музика през 2006 г., получи рицарско звание за заслугите си към музиката през 2017 г., беше удостоен с титлата Камерзенгер на Австрия за заслугите му към „Виенската държавна опера“ и удостоен с Европейска културна награда в „Тонхале“, Цюрих, като признание за изключителната му музикална кариера през 2022 г.

Концертът в зала „България“ ще бъде на 28 януари. Ще дирижира Найден Тодоров, а на сцената заедно с прочутия певец ще пее и българското сопрано Мила Михова.