В края на април миналата година Вероника Симеони гостува в Софийската опера.

Срещаме се преди спектакъла на „Кармен“, с който тя отново ще се представи пред българската публика.

„Чувствам се чудесно. Завръщам се след десет години, така че мина доста време и съм много щастлива, че съм тук. Мога да кажа, че тук се чувствам като в свой втори дом. Когато дойдох тук бях много млада. Имам прекрасни спомени от майсторските класове на моята учителка, моята българска майка Райна Кабаиванска, така че съм толкова развълнувана, че отново ще пея в нейния театър“, развълнувано разказва Вероника Симеони. Тя продължава да подържа контакт с Маестра Кабаиванска. Заедно с нейни по-млади ученици участва през 2022 г. в концерт в Париж.

А сега да поговорим за вашата Кармен. Когато за първи път изпяхте Кармен?

Изпях Кармен през 2008 г. Да, да, беше много отдавна. Да, изпълнявала съм много Кармен и в много страни по света, дори чак в Австралия, в Сидни. Една от любимите ми роли, това е една от любимите ми опери. Кармен има характер. Винаги е нова, винаги различна, винаги интересна. Така че съм много щастлива, че я изпълнявам и тук, в София.

Вашата Кармен зависи ли от това, каква е постановката, кой е режисьорът или си имате своя собствена Кармен? Каква е Вашата Кармен?

Мога да кажа, че балансирам. Тя е по малко и от двете. Първата  Кармен е Кармен Вероника, която след това се омъжва за Кармен на режисьора. Аз винаги намирам точка на пресичане между това, което е моето предложение, което е Кармен, която аз съм усвоила вътре в мен, така че е хубаво тогава да се изпитам и да разбера каква е идеята на режисьора, каква е идеята на диригента и да обединя тези два, три аспекта, за да създам нещо ново? Отново и отново, защото в противен случай би било скучно да представям само моята Кармен. Тогава моята Кармен е ничия. Кармен е свободна, така че тя е, да кажем, винаги различна, защото светът винаги е различен. Има една Кармен във всяка жена. Абсолютно. Има много аспекти на Кармен във всяка жена, някои са повече в един аспект, други – в друг, но Кармен е много неща, твърде много неща. Не можеш да побереш Кармен в една жена, Кармен е всички жени, така че всички жени са Кармен.

Има ли нещо, което очаквате да се случи в кариерата Ви?

Да, бих искала да изиграя Далила, никога не съм го правила, само съм я учила много. Пяла съм ариите, но никога не съм направи цялата роля и би било сбъдната мечта да я направя.

Да нямате никакви предложения?

Засега не, но ще видим, кой знае. Това е опера, която не се играе толкова често, така че е и трудно да се намери подходящата възможност.

Но коя е любимата Ви опера? Имате ли любим композитор?

Да, един от любимите ми композитори е Берлиоз. Изобщо цялата френска музика, но Берлиозе в частност. Това са „Проклятието на Файст“ или „Троянците“. Изпълнявала съм ролята на Дидона. Бих искала да изиграя и ролята на Касандра.  Кой знае дали ще мога, но ще видим това в бъдеще. Изпълнявала съм и песните му, както и Ромео и Жулиета, неща, написани за мецосопран и според мен той е един от композиторите, които най-много засилват моята чувствителност, моята вокалност, моята музикалност. Така че да, той наистина е един от любимите ми композитори.

Много интересно, това не е Верди, не е никой композитор от Италия.

Италианците са вътре в мен. Да, разбира се, много ги обичам, но и френска музика. Много съм пяла френска музика. Така че да, обичам френската музика.

Казахте ли, че сте изпълнявате камерна музика.

Тя е част от моя репертоар, с която винаги експериментирам, която винаги представям на концерти, където мога. Защо? Тя разказва много неща, може би повече, отколкото една опера, когато правя рецитал. Като камерен музикант имам възможност да покажа толкова много интерпретативни музикални аспекти и след това съчетаването на гласът с пианото. Много ми харесва, винаги откриваме нови неща, нови нюанси, така че е интересно, стимулиращо, а и е нещо, което ме оголва пред публиката, защото нямам костюм, нямам грим и тогава излиза само душата, там е певицата е Вероника.

А там какъв репертоар предпочитате?

Немски. Вагнер. Правих песенни рецитали с Вагнер. Също Малер, Шуберт, Шуман. Последния рецитал направих с моя приятел Микеле д’Елиа за представянето на нашия компактдиск с френска музика. Често ни канят. В него има Дебюси. Целият цикъл „Летни нощи“ е включен в него, рейналдо Хан също, така че имаме богат репертоар. .

Когато нямате работа, какво предпочитате да правите, как си почивате.

Когато няма толкова много работа, много ми харесва на село, отново откривам любовта към природата, към растенията, цветята в градината, животните, да бъда с приятелите си, дори да ходя на кино, все нормални неща, които нормалните хора правят.