„Ванеса“ e опера в три (първоначално четири) действия от Самуел Барбър, оп.32 (Vanessa)

 

 

Либретото е на Джан Карло Меноти. Премиерата е на 15 януари 1958 г. в Метрополитън опера, Ню Йорк, диригент Димитри Митропулос, режисьор Джан Карло Меноти, художник Сесил Бийтън. Заглавната роля изпълнява Елинор Стебър, участват още Розалинд Елиас, тогава млад мецосопран,  Николай Геда, Регина Резник и Джорджо Тоци. Същата година отново Митропулос дирижира операта на фестивала в Залцбург с почти същия състав, като само Резник е заменена от Ира Меланюк.

Тази опера носи на Самуел Барбър наградата „Пулицът“.

Действащи лица

Ванеса, сопран

Ерика, нейната племенница, мецосопран

Старата баронеса, майката на Ванеса, контраалто

Анатол, син на първия любовник на Ванеса, тенор

Старият доктор, баритон

Никола, майор-дом, бас

Лакей, бас

Съдържание
Действието се развива около 1905 г. в селската къща на Ванеса в Северна страна.

Първо действие

В уединената си селска къща Ванеса очаква пристигането на Анатол, мъж, който е бил любовник на Ванеса преди двайсет години. След като той си тръгва, тя покрива всички огледала в къщата до очакваното му завръщане, тъй като не желае да вижда остарялото си лице. Тя живее сама с майка си, баронесата, която отказва да говори с нея в продължение на двайсет години, и с племенницата си Ерика. Ванеса мисли, че мъжът, който пристига и който се казва Анатол, е нейният бивш любовник, и затова отказва да му разкрие лицето си, докато той не каже, че все още я обича. Той казва, че я обича, а тя не го разпознава. Това е младият Анатол, който идва, тъй като баща му е починал. Разстроена, Ванеса напуска стаята, а Ерика и Анатол се наслаждават на храната и виното, предназначени за Ванеса и баща му.

Второ действие

Ерика споделя с баронесата, че младият Анатол я е съблазнил през първата нощ. Баронесата смята, че това е грешка. Ерика се е влюбила в Анатол, но не иска да приеме предложението му за брак, защото се съмнява в искреността му. Без да знае, че Ерика обича младия мъж и в умопомрачението си, Ванеса споделя с племенницата си, че все още обича Анатол. Ерика я предупреждава, че това не е нейният бивш любовник. Баронесата казва на Ерика да се бори за Анатол, въпреки че  смята, че той не е достоен за нея. Младежът отново й предлага да се омъжи за него, но Ерика отказва.

Трето действие

На новогодишния бал Докторът е пиян. Баронесата и Ерика отказват да дойдат на партито, за да чуят съобщението му за годежа на Анатол и Ванеса. Докторът отива да ги доведе, докато Ванеса разкрива на Анатол страховете си. Най-накрая Ерика, която, без да знаят всички останали, е бременна, слиза долу, но припада, държейки се за корема, когато лекарят прави съобщението. Когато идва на себе си тя напуска къщата, и бяга в мразовитото време, за да предизвика спонтанен аборт.

Четвърто действие

Ванеса се радва, когато намират Ерика жива. Тя пита Анатол защо Ерика се държи толкова странно и дали той мисли, че тя го обича. Той е сигурен, че Ерика не го обича. Тъй като Ванеса е убедена, че този Анатол е нейния любим, тя го моли да я отведе. Междувременно Ерика признава на баронесата, че е била бременна, но че вече не е. Баронесата, ужасена, отказва да говори с нея. Ванеса и Анатол са готови да заминат за Париж. Ванеса пита Ерика защо е избягала. Племенницата отговаря, че просто е сгрешила. Ванеса казва, че може никога да не се върне в къщата, в която е живяла, след което двойката си тръгва. Ерика покрива огледалата и затваря къщата, точно както Ванеса беше направила преди нея. Сега е неин ред да чака.