Над двайсет и четири опери са създадени по този сюжет.

„Ромео и Жулиета“ от Георг Бенда, зингшпил в три действия. Либрето на немски от Фридрих Вилхелм Готер, което се основава на превода на Кристиан Феликс Вайсе на „Ромео и Жулиета“ от Шекспир.Творбата е представена за първи път на 25 септември 1776 г. в театър „Екхоф“ в двореца Фриденщайн, Гота.Либретото на Готер елиминира много от героите на Шекспир и повечето от комедийните елементи на оригиналната пиеса.Той обаче се придържа към единството на времето и мястото.В зингшпила Жулиета е най-важният герой в операта, което е допълнително отразено в музиката на Бенда.Готер дава щастлив край на своята версия, в съответствие с оперната традиция по онова време.

Действащи лица

Капулети, веронец, тенор

Жулиета Капулети, сопран

Ромео Монтеки, тенор

Франческо, приятел на Ромео, говорна роля

Лаура, приятелка на Жулиета, сопран

Отец Лоренцо, говорна роля

 

„Жулиета и Ромео“ от Николо Дзингарели по либрето на Джузепе Мария Фопа по новелата от 1530 г. на Луиджи да Порто е с премиера на 30.01.1796 в Миланската Скала.

Операта е композирана според слуховете само за осем дни. Смята се че е най-доброто от творчеството му. Играе се няколко десетилетия, а ролята на Ромео е била любима за Джудита Паста и Мария Малибран.

Действащи лица

Еверардо Капелио, тенор

Жулиета, мецосопран, контраалт

Ромео Мантекио, кастрат

Теобалдо, тенор

Джилберто, кастрат

Матилде, сопран

Творчество

„Жулиета и Ромео“ от Никола Вакаи, единствената останала от богатото оперно наследство на композитора. Той създава седемнайсет опери, от които на сцена се поставят само десет. Либретото на Феличе Романи се основава на едноименната трагедия на Луиджи Сцевола и на новелата от 1530 г. на Луиджи да Порто. Изпълнена е за първи път в театър „Конобиана“ в Милано на 31 октомври 1825 г. Това е първият голям успех за Вакаи. Следват постановки в Барселона на 26.05.1827 г., Париж 11.09.1827 г., в Лисабон през есента на 1828 г., в Лондон на 10.04.1832 г., в Мексико през юли 1841 г. На 12.10.1933 в немски превод е представена в Грац както и в Будапеща на 31.07.1845 г. През 1830 г. Винченцо Белини създава „Капулети и Монтеки“ по същото либрето на Феличе Романи и постепенно театрите забравят за операта на Вакаи. На 27 октомври 1832 г. по време на постановката „Капулети и Монтеки“ на Белини в Болоня легендарната Мария Малибран, която пее Ромео предпочита сцената от третото действие от операта на Вакаи, пред това на Белини и това става традиция в много постановки през 19 в. Така е предтавена операта на Белини през 1933 г. в Париж и на 20 юли в Лондон, като там Ромео се изпълнява от друга световноизвестна певица Джудита Паста. За подобно изпълнение има сведение и за 8.09.1897 г. в Хамбург. Това довело до куриозната ситуация издателство „Рикорди“ отпечатвайки операта на Белини, като допълнение да прилага третото действие на Вакаи.
Познатият сюжет тук е малко променен.
Операта започва с траурната церемония след смъртта на брата на Жулиета.
Значително е увеличена ролята на Жулиета. Образите на родителите ѝ Капелио Капулети и майка ѝ Адела са също доста разширени. Тебалдо не ѝ е брат, а годеник за когото тя трябва да се омъжи по настояване на баща си. Ромео убива Тебалдо по време на сватбеното тържество и затова трябва да бяга. Жулиета по съвет на фармацевта Лоренцо изпива приспивателно и потъва в дълбок, приличащ на смърт сън. Бележката, която Лоренцо пише на Ромео не стига до него, което води до обичайната трагична развръзка. На финала идва Лоренцо и вижда двамата мъртви влюбени. Жулиета, която е още е в съзнание го моли за прошка. Разбрал, че Ромео е дошъл да се прости с дъщеря му в гробницата идва Капелио. Той чува упреците на дъщеря си, която го обвинява за това, че е забранил тяхната любов и я вижда да се пробожда.
В операта има няколко изключително красиви арии и дуети, на които си струва да се обърне специално внимание.
В първо действие:
– Арията на Ромео „Se Romeo t`uccise un figlio“;
– Дует на Жулиета и Ромео „Sei pur tu che ancor rivedo?“
Във второ действие:
– На Капелио, бащата на Жулиета „Nella tua vittima – Rio destino! e al mio nemicо“;
– Предсмъртната сцена на Ромео и Жулиета „E questo il loco… Ah! se tu dormi, svegliati“, която започва с много красиво встъпление със соло на арфа и английски рог;
– Финална ария на Жулиета „Tu t’arretri!… Il ferro neghi!…“
Действащи лица и изпълнители
Ромео Монтеки, контраалт
Жулиета Капулети, сопран
Тебалдо, бас
Капелио Капулети, тенор
Брат Лоренцо, баритон
Адела, майка на Жулиета, сопран

„Капулети и Монтеки“ от Винченцо Белини по либрето на Феличе Романи по новелата от 1530 г. на Луиджи да Порто е представена за първи път на 11.03.1830 във Венеция в театър „Ла Фениче“.

Действащи лица

Ромео, алт

Жулиета, сопран

Тебалдо, тенор

Капелий, бас

Лоренцо, бас

Действието се развива във Верона през XIII век

Либретото е адаптация на предишна творба на Романи, написана за операта „Жулиета и Ромео“ на Никола Вацай. За основа се използва трагедията на Луиджи Сцевола, взета от Шекспировия „Ромео и Жулиета“. В края на януари 1830 Белини получава предложение да композира опера за венецианския карнавален сезон на театър „Ла Фениче“. До началото на март той има само месец. За да се справи той използва фрагменти от провалена негова опера „Заира“. Една от най-прочутите арии, тази на Жулиета той взема от първата си опера „Аделсон и Салвини“. Разбира се всички тези заемания от старите си опери той прави много внимателно и майсторски като ги съобразява с новите герои и ситуации. Той поверява главните си герои на два женски гласа – Ромео Мецосопран, Жулиета – сопран. При първото си представяне, на 11 март 1830 г. в театъра La Fenice, „Капулети и Монтеки“ има абсолютно безспорен успех. Играна е само осем пъти до края на сезона на театъра, който е на 21 март. Разбира се до 1835 г. тя е представена в цяла Италия в над трийсет различни продукции, а това продължава и през следващите трийсет години. През деветнайсети век, следвайки примера на Мария Малибран, нежният и трогателен финален дует, композиран от Белини – освободен от формални ограничения, но виновен за недостатъчно вокално изпълнение бива систематично заменян от конвенционалния финал на произведение от Никола Вакаи. През 20-ти век ролята на Ромео дълго време е поверявана на тенор.

Известни арии:

Първо действие

Каватина на Тебалдо – È serbata a questo acciaro;

Каватина и кабалета на Ромео – Se Romeo t’uccise un figlio….La tremenda ultrice spada;

Романс на Жулиета -Oh! quante volte, oh quante!;

Второ действие

Романс на Ромео – Deh tu, deh tu bell’anima!

„Ромео и Жулиета“ от Ектор Берлиоз – драматична симфония за смесен хор и оркестър, създадена през 1839 г.

Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ на Пьотр Илич Чайковски от 1869 г.

„Ромео и Жулиета“ на Шарл Гуно, опера в пет действия по либрето на Жюл Барбие и Мишел Каре, по едноименната трагедия на Уилям Шекспир. Премиерата е на 27 април 1867 в Париж в „Театър Лирик“. На 28.11.1888 за постановката на „Парижката опера е добавен балет.

Действащи лица

Жулиета Капулети, сопран

Ромео Монтеки, тенор

Отец Лоран, бас

Меркуций, приятел на Ромео, баритон

Бенволио, приятел на Ромео, тенор

Стефано, паж на Ромео, мецосопран

Граф Капулети, баща на Жулиета, бас

Гертруда, дойка на Жулиета, мецосопран

Тебалд, братовчед на Жулиета, тенор

Граф Парис, годеник на Жулиета, тенор

Грегорио, хаж на Капулети, баритон

Херцогът на Верона, бас

Отец Жан, бас

Известни арии

Първо действие

Балада за кралица Маб на Меркуций – Mab, la reine des mensonges,;

Ариета на Жулиета – Ah ! – Je veux vivre dans le rêve qui m’enivre;

Второ действие

Каватина на Ромео – L’amour, l’amour! Oui, son ardeur a troublé tout mon être!

Трето действие

Песен на Стефано – Depuis hier je cherche en vain mon maître! Que fais-tu, blanche tourterelle,;

Сцена и ария на Жулиета – Dieu ! quel frisson court dans mes veines!

„Ромео и Жулиета“ от Хенри Хю Пиърсън, увертюра за оркестър, оп. 86 изпълнена за първи път в Лондон на 7 ноември 1874 г.;

„Ромео и Жулиет“ от Йохан Свендсен, фантазия, оп.,8, изпълнена на 14 октомври 1876 г. в Кристиания, днес Осло.

„Селските Ромео и Жулиета“ от Фредерик Делиус, опера в шест сцени. Либретото създават самият композитор със съпругата си по разказа „Ромео и Юлия от Дорфе“ от швейцарския писател Готфрид Келер. Първото представление е в Комише опера, Берлин на 21 февруари 1907 г.

Действащи лица:

Манц, баритон

Марти, баритон

Сали, син на Манц като дете, сопран

Сали, син на Манц като мъж, тенор

Врели, дъщеря на Марти, сопран

Мрачен цигулар, баритон

Двама селяни, баритони

Три селянки, сопрани

Жена продаваща джинджифилов хляб, сопран

Жена при колелото на късмета, сопран

Жена продаваща евтини бижута, мецосопран

Веселяк, баритон

Слаба жена, сопран

Дива жена, мецосопран

Беден валдхорнист, тенор

Гърбав музикант, бас

Историята е за двама младежи Сали и Врели, които от деца са заедно, но конфликт за земя между семействата им ги разделя. След време те отново се срещат, но любовта им отново се разгаря, но семейните конфликти продължават. За да бъдат заедно те се качват на шлеп със сено, който потапят в реката.

„Жулиета и Ромео“ от Рикардо Дзандонай е по либрето на Артуро Росато. Представена е на 14 февруари 1922 в театър „Костанци“, Рим под диригентството на автора. Първата Жулиета е Джилда Дела Рица, Ромео – Мигел Флета.

Действащи лица

Жулиета Капулети, сопран

Ромео Монтеки, тенор

Изабела, леля на Жулиета, мецосопран

Тебалд, беритон

Певец, тенор

Грегорий, тенор

Занзоне, бас

Бернабо, баритон

Човек от Монтеки, тенор

Близък на Ромео, тенор

Жена, сопран

Аукционер, бас

„Ромео и Жулиет“ от Карл Стенхамар, музика към едноименната пиеса на Шекспир в постановка на Пер Линдберг от 1922;

„Ромео и Жулиета“ (оп. 64) балет от Сергей Прокофиев по либрето на автора в партньорство с режисьора Сергей Радлов и драматурга Адриан Пьотровски по едноименната трагедия на Уилям Шекспир. Премиерата е в Националния театър в Бърно, Чехословакия, на 30.12.1938 г. Балетът е поръчан от Кировския театър Ленинград, но е отхвърлен.

„Ромео и Джулия“ от Хайнрих Зутермайстер, опера в две действия. Композиторът написва либретото по мотиви на „Ромео и Жулиета“ от Шекспир. Изпълнена е за първи път на 13 април 1940 г. в Земпер опер, Дрезден, под музикалното ръководство на Карл Бьом, който поръчва произведението, с Мария Чеботари като Джулия, и има значителен успех.

Действащи лица:

Джулия Каплети, сопран

Ромео Монтеки, тенор

Балтазар, прислужник на Ромео, баритон

Дойка, сопран

Капулети, бас, Графиня Капулети, контаалт

Отец Лоренцо, бас

Ескалус, принц на Верона, баритон

Слуга, тенор

Монтеки, говорна роля

Граф Парис, балетна роля

Интригата следва пиесата на Шекспир. На финала има ангелски хор славещ събрирането на двамата влюбени след смъртта.

„Ромео и Жулиета“ от Дмитрий Кабалевски, музика към пиесата на Шекспир, оп. 56  от 1956;

„Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн и текст на Стивън Сондхайм. Премиерата е на Бродуей през 1957 г. и в Уест Енд през 1958 г. Има и два популярни филма през 1961 г. и през 2021 г. Тази версия актуализира средата на 20-ти век в Ню Йорк и воюващите семейства до етнически банди.

„Ромео и Жюлиет“ от Паскал Дюсапен, опера по либрето на Оливие Кадо. Изпълнена е на 12 юли 1989 г. в Монтпелие. Операта е в девет части.

Действащи лица:

Жюлиет 1, сопран

Ромео 1, баритон

Жюлиет 2, сопран

Ромео 2, баритон-бас

Бил, тенор

„Ромео и Жулиета“ от Терънс Ман, рок мюзикъл. Написан е в съавторство с Джеръм Корман. Премиерата е през 1999 г. Сент Пол, Минесота.;

„Ромео и Жюлиет, от омразата към любовта“ от Жерар Прегюрвик музикална комедия. Премиерата е през 2001 г. в Париж.

Действащи лица: Ромео, Жюлиет, Бенволио, Меркиций, Тибалт, лейди Монтеки, лейди Капулети, Дойка, граф Капулети, отец Лоран, принцът на Верона, Поетът

„Жулиета и Ромео“ от Рикардо Кочанте мюзикъл. Текст от Паскале Панела по Шекспир. Премиерата е на 1 юни 2007 г. във Верона.

Действащи лица: Ромео, Жулиета, Бенволио, Меркуции, Тебалдо, лорд Капулети, лорд Монтеки, Дойка, отец Лоренцо, принц Ескалус.

„Карнавална приказка“ от Йохан Кристер Шютц, мюзикъл наричан „Тиволисага“ с премиера през август 2013 г. Действието се развива на пътуващ карнавал.