В Стара Загора вече е традиция операта и кукленият театър да представят оперни спектакли. Всепризнат хит беше „Турандот“ от Джакомо Пучини. Миналата година те представиха и операта „Фауст“ от Шарл Гуно. В това изключително плодотворно сътрудничество вече се включи и Драматичния театър „Гео Милев”

На сцената на Старозагорската опера ще се състои премиерата на оперно-театралната приказка „Красива птичка с цвят зелен” по Карло Гоци.

„Общо над 300 души участват в реализацията на „Красива птичка с цвят зелен”. Действието се развива сред декорите на едно италианско градче „симпатично, смешно и забавно“, където има руини, статуи, кафене, простряно пране, което хората обитават едновременно в миналото и настоящето… Надявам се хората да усетят онзи ренесансов дух, който сме искали да пресъздадем с тази постановка” – казва Анастасия Събева.

„В Стара Загора има културни институти, които си колаборират творчески – това е уникално за България. Правим го, не за да сме интересни, а защото публиката има нужда от нова енергия, от много енергия. И я получава от сцената, и този път” – сподели пред медиите Огнян Драганов.

Творческите екипи от двата театъра обединяват усилията си, за да поднесат на публиката атрактивен и въздействащ мултижанров спектакъл в хармония със съвременните тенденции и предизвикателства в изкуствата. Режисьор на постановката е младата Анастасия Събева, вписала в своя репертоар много успешни театрални и синкретични спектакли и награди за постижения, сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, хореографията е на Александър Манджуков, преводът е на Драгомир Петров, а текстът на песните е на Августина-Калина Петкова. В спектакъла участват актьорите на ДТ „Гео Милев” Иван Калошев, Елена Азалова, Ванина Йорданова, Георги Георгиев, Яна Божанин, Симона Тодорова, Борислав Веженов, Цветомир Черкезов, Борче Манев, Красимир Ненков, Димитър Митев, Тони Тончева, Яна Божанин.
Композиторът Асен Аврамов, който има в творческата си биография десетки камерни творби, както и композиции за множество знакови театрални спектакли, игрални и документални филми, образователни поредици и др. пише музиката специално за спектакъла на „Красива птичка с цвят зелен”. Музикалната картина е поверена на диригента Виктор Крумов и хормайстора Младен Станев, участват солистите Емилия Джурова, Борис Тасков и Иван Кабамитов, солистът на балета Ивайло Янев, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

За директора на Драматичния театър Светла Тодорова премиерата е плод на дългоочаквано сътрудничество, „творческият екип е огромен, усилията ни са неимоверни, но резултатът е необикновен, фантазен, изключителен, любопитен”.

„Исках спектакълът „Красива птичка с цвят зелен” да носи ренесансов дух – от онази епоха, когато човек вижда света с очите на дете.” – каза режисьорът Анастасия Събева.

За композитора Асен Аврамов музиката на „Красива птичка с цвят зелен”  е най-близо до „dramma per musica” от времето на Монтеверди. „Цялата идея  да се съчетаят театър, опера и балет, да направим този  хибрид  идва от двата свята в самата постановка – приказен и реален. Музиката в „Красива птичка с цвят зелен” е по-скоро постмодерна, тя има за задача не само да акомпанира на артистите, но също така да изведе емоционални линии на персонажите. Живото изкуство е това, което истински захранва с емоция” – каза композиторът.

Диригентът Виктор Крумов смята, че работата по заглавието е предизвикателство, защото показва „дали като диригент-интерпретатор при жив автор на музиката ще издържа теста. Има духов оркестър, разширена част на ударни инструменти, пиано, арфа, акордеон – нестандартен избор на инструменти дава своето отражение на диригентската работа.”

„Жива музика с жив автор в живо единство. А музиката дава много богата база за размишления” смята хормайсторът Младен Станев, за когото работата по заглавието е една крачка напред за хора.

„Красива птичка с цвят зелен“ на венецианския класически драматург Карло Гоци е една от емблематичните за жанра комедия „дел арте“ пиеси, както и една от най-красивите по сюжет любовни истории. Текстът е изключително подходящ да бъде разгледан и интерпретиран в оперно-театралния сценичен език. По тези причини художественото намерение към тази пиеса позволява дълбоки, но и различни в жанрово естество интерпретации, върху темите за любовта, приятелството и саможертвата, без това да нарушава нейната цялост, смисъл и философски аспекти. Артисти от драматичната, оперната и балетната сцена, които представят цялото действие, сменяйки театрални похвати и изразни средства, предполага голям творчески ресурс и разкрепостяване на въображението извън рамките единствено на драматичния театър.
Чрез класическите средства на комедия „дел арте“ – театър на маските, сенки и смесване на вокално-инструменталните жанрове, се цели постигането на интезивен, иновативен и модерен спектакъл, като се използват съвременни танцови техники и музикални средства. Музиката и пластиката са основно изразно средство за постигане на въздействие, хумор и неочакваност в театралното поле.
Визуалният образ представя едно италианско градче, с неговите колоритни обитатели, в което да се развива цялото сценично действие. Пиесата е разделена от автора на два свята – фантазен и реален, те обаче често комуникират и действат едновременно. Персонажите, които са свързани с приказния свят, са поверени на оперни певци и балетни артисти от трупата на Държавна опера-Стара Загора. По този начин колаборацията между артистите от различните сценични изкуства обогатява и развива както техните умения, така и сценичния език и културните пластове в живота на града. Подобно сътрудничество е възможно в много малко държавни театри, докато присъствието в Стара Загора едновременно на Драматичен театър и Опера, дава тази изключителна възможност. На ръба между сатиричната комедия и магическия реализъм спектакълът разчита изключително на музикалната и визуална среда в изграждането на метафизика и сюрреалност. Една от основните опорни точки е участието на оркестър и хор и факта, че музиката е основно действащо лице. Чрез тези ярки средства се редуват с жанрови комедийни сцени, с мащабни метафизични картини – представящи приказни реки, гори и мраморни статуи – по пиесата на Гоци.
Комбинирането на различни театрални практики в жанра на класическата комедия „дел арте“, със съвременния театър и звучене, ще бъде неочакван и предизвикателен ход за бъдещите зрители.” – споделя режисьорката Анастасия Събева.

Съвместната продукция на Драматичен театър „Гео Милев” и Държавна опера-Стара Загора – спектакълът „Красива птичка с цвят зелен” е ново начало, иновативна тенденция, път към бъдещето. Така го назова директорът на Операта Огнян Драганов на пресконференцията на творческия екип на спектакъла в Пресклуба на БТА днес.

Премиерните спектакли са на 1 и 3 февруари от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.