На 2 февруари с една от коронните си роли – крал Филип II от операта „Дон Карло“ от Джузепе Верди басът Орлин Анастасов ще се завърне на сцената на Софийската опера, за да се срещне отново с българските си почитатели. Партньори на певеца ще бъдат Цветана Бандаловска, Гергана Русекова, Мартин Илиев, Атанас Младенов и Димитър Станчев, а на пулта ще бъде Себастиано Роли.

В последните години Орлин Анастасов работеше като оперен режисьор, мениджър и вокален педагог. Негови оперни продукции бяха аплодирани на различни сцени у нас и по света. Майсторските му класове привлякоха много млади таланти. Ангажираността на Орлин с обучението на младите български певци намери изява във възобновяването на майсторските класове в дома на Борис Христов в Рим, превърнат в академия за млади оперни певци.

Орлин Анастасов е един от водещите баси в оперната панорама през последните 20 година. Дебютира на сцената като много млад. Печели първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ в София през 1998 г. На следващата печели първа награда от конкурса „Опералия“ на  Пласидо Доминго. Веднага след това е дебютът в Миланската Скала в ролята на Дон Базилио в операта „Севилският бръснар“ от Росини. От тогава следват участия в най-престижните оперни театри като Миланската Скала, Метрополитън опера Ню Йорк, Ковънт Гардън Лондон, Гранд Опера Париж, Щаатсоопер Виена и Мюнхен и много други. Има над 50 роли от италианския, френски и руски репертоар. Пял е с едни от най-големите певци като Гена Димитрова, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Мирела Френи, Ренато Брузон и други. Участвал е в спектакли под палката на Рикардо Шайи, Сър Колин Дейвис, Жорж Претр, Лорин Маазел, Даниел Орен, Валерий Гергиев, Юри Темирканов, Марис Янсонс и много други. Работил е с най-големите режисьори: Франко Дзефирелли, Пиер-Луиджи Пицци, Тери Гилиъм, Андрей Кончаловски, Дарио Ардженто, Дейвид Мак Викър, Уго де Ана и др. Концертният му репертоар го отвежда до участия с оркестрите на Концертгебау Амстердам, Лондон Симфони, Ню Йорк Филхармония, Лайпцигския Гевандхаус и други.

В Софийската опера Орлин Анастасов е гостувал като крал Филип II от „Дон Карлос“ и Атила от едноименната опера на Джузепе Верди, Дон Кихот от едноименната опера на Жюл Масне.

Репертоар:

Мефистофел във “Фауст” от Шарл Гуно, Филип II  в “Дон Карло”, Ферандо в “Трубадур”, Рамфис в „Аида”, Захария в „Набуко”, Граф Валтер в „Луиза Милер”, Атила от едноименната опера, Якопо Фиеско в „Симон Боканегра, Джовани Да Прочида в „Сицилианска вечерня”, Банко от „Макбет“ от Джузепе Верди, Колин в “Бохеми” от Джакомо Пучини, Борис в „Борис Годунов” от Модест Мусоргски, Хна Кончак в „Княз Игор“ от Александър Бородин, както и главните басови роли от оперите на Ектор Берлиоз “Бенвенуто Челини”, “Ромео и Жулиета”, “Детството на Исус” и “Троянци”, Дон Кихот в едноименната опера на Жюл Масне, “Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс, Алвизо в „Джоконда” от Амилкаре Понкиели, Дон Базилио в „Севилският бръснар” от Джоакино Росини и др.

В творческата му палитра се вплита и белкантовата опера: „Пуритани”, „Сомнамбула”,, „Норма, „Лучия ди Ламермур”.  Допълваме „Стабат Матер” от Росини, Реквием от Верди,

Роден през 1976 г. в Русе, в семейството на оперните певци, именитите солисти на Русенската опера Мария Венциславова и Анастас Анастасов. Завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, в класа на Георги Делиганев.