Прочута оперна певица от началото на миналия век. Клаудиа Муцио е първата изпълнителка на ролята на Джорджета от операта „Мантията“ на Пучини по време на премиерата на Триптиха на 14 декември 1918 г. в Метрополитън опера Ню Йорк. Последната й и според някои критици нейна най-велика роля е в Рим през 1934 г., където изпълнява Чечилия в едноименната опера на Личинио Рефиче, създадена специално за нея.

През 1916 г. е поканена за Тоска в МЕТ. Успехът й е толкова голям, че в следващите шест сезона става една от легендарните певици на първата Американска сцена. В латиноамериканските държави наричат певицата „Божествената Клаудиа“. През 1919 г.  пее за първи пат в Театро Колон в Буенос Айрес като Лорелай от едноименната опера на Алфредо Каталани и в следващите години до 1934 пее в над двайсет три опери.

Родена е в Павиа. Баща й е оперен мениджър Карло Муцио. Семейството пътува много в Италия, Англия, САЩ. До шестнайсетата си година Муцио живее в Лондон. След това се завръща в Италия и учи пеене с Анета Казелони в Торино, а след това в Милано с Елетра Калери-Вивиани. По това време избира сценичното си име Клаудия Муцио. Сценичния дебют е на 15 януари 1910 г. в Арецо като Манон от едноименната опера на Жюл Масне. Следват ангажименти в различни театри в Италия и през 1913 г. в Миланската Скала. Като Дездемона от „Отело“ на Джузепе Верди.  Същата роля я отвежда в Париж. След като изпълнява Манон от „Манон Леско“ от Пучини в кралската опера Ковънт Гардън в Лондон тя остава неколко сезона там, като участва в спектакли на „Бохеми“ и „Тоска“, спектакли в които пее и Енрико Карузо.

Най-популярната й роля според всички, които са я гледали е на Виолета, в която тя се счита за ненадмината.

За жалост в оставеното от нея звукозаписно наследство не може да се усети красотата на гласа й и великолепното й сценично присъствие. В края на живота си тя сама финансира издаването на свои записи.

Любопитна история легендарната певица има със съвсем младия Аристотел Онасис, който в началото на 20 в. е в Латинска Америка, за да развива бизнес с цигари. Той има идеята да започне собствена марка цигари, насочена към женския пазар. Той избра известната оперна певица Клаудия Муцио като перфектен модел. За да я накара да пуши неговата марка на публично място, той се появи в гримьорната й с огромен букет цветя. До 25-годишна възраст неговият тютюнев бизнес го прави милионер.

Клаудия Муцио Claudina Emilia Maria Muzzio (7.02.1889 – 24.05.1936)