Най-очакваното събитие още в началото на звездната оперна 2024 година на Държавна опера-Стара Загора ще се състои на 9 февруари. На сцената на Старозагорската опера от 19.00  часа ще бъде представен спектакъла на операта „Отело” от Джузепе Верди.

Звезден солистичен състав ще очарова почитателите на оперното изкуство, които ще имат неповторимия шанс да видят и чуят за първи път в ролята на Дездемона златния глас на България оперната дива Красимира Стоянова. Световният баритон Желко Лучич ще се превъплъти в ролята на коварния Яго, а българският тенор с международна кариера Мартин Илиев ще бъде Отело. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев. Възстановката е на режисьора Огнян Драганов. В спектакъла на 9 февруари участват още солистите Ивайло Йовчев /в ролята на Касио/, Александър Марулев /Лодовико/, Вивиен Георгиев /Емилия/, Стоян Буюклиев /Родриго/, Живко Добрев /Монтано/, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

„Отело“ от Джузепе Верди на Държавна опера-Стара Загора е впечатляваща постановка, създадена с изключителното съдействие на община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014 г. бе открито 45-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Сценографията и костюмите на „Отело“ са последната съвместна работа на художниците Цветанка Петкова-Стойнова и Борис Стойнов, свързани трайно със Старозагорската опера и оставили ярка следа в облика на съвременното българско оперно и балетно изкуство.

Старозагорската опера за първи път ще може да аплодира световнопризнатата ни оперна певица Красимира Стоянова и то в една от коронните й роли – Дездемона. „От първата до последната нота тя придава на своята Дездемона абсолютна достоверност, която незабавно трогва. Дори начинът, по който тя претворява името „Отело” в звук в края на любовния дует, е безпогрешен. В четвъртото действие сопраното омагьосва с ефирно дискантно пиано и спиращо дъха легато. Учудващо е с каква привидна лекота Стоянова успява да води гласа си, как развива онези деликатни високи нотки от буйната средна гама или ги докосва неочаквано. Красимира Стоянова е истинският център на този запис. Трябва да се чуе тази Дездемона.”/ klassik.com, 1 март 2014 г./

От 2009 Красимира Стоянова е камерзенгерин на виенската дължавна опера.

Звездата на Метрополитън опера – сръбският баритон Желко Лучич гостува за трети път в Старозагорската опера. За първи път почитателите на неговото изкуство го видяха през лятото на 2021 година на сцената на Античния форум „Августа Траяна” в ролята на барон Скарпия от операта „Тоска” от Пучини, а през лятото на 2023 година – блесна отново на открито в ролята на Граф ди Луна от операта „Трубадур” на Верди. На 9 февруари меломаните ще го видят в още една негова коронна роля, донесла му световно признание на най-големите оперни сцени.

Мартин Илиев се зъвръща на сцената на Старозагорската опера, където беше солист и представи по неповторим начин над двайсет от най-големите баритонови партии. От 2005 г. се насочва към драматичния и героичен теноров репертоар. Като тенор дебютира в ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай” на Пучини в Държавна опера- Стара Загора. В момента Мартин Илиев е водещ солист на Софийската опера и сред най-търсените интерпретатори на теноровите роли от опери на Рихард Вагнер на много европейски сцени. След гастрола на Софийската опера във Фюсен, Германия, е поканен и пее Танхойзер в Кемниц (Германия) и Зигфрид в „Залезът на боговете” в Мариинския театър – Санкт Петербург (Русия). Пее Зигмунд и Зигфрид при гастрола на Софийската опера и балет в Болшой театър в Москва, Зигмунд в премиерната постановка на „Валкюра” в Касел (Германия), Зигфрид в „Зигфрид” и „Залезът на боговете” в Кемниц (Германия), Зигмунд в Олденбург (Германия) и др.

Носител е на „Кристална лира” 2015г. за ролите си в постановката на „Пръстенът на нибелунга” на Софийската опера и балет.

До края на февруари На сцената на операта предстои да бъдат представени:

16 февруари /петък/, 2024 г., 19 ч., „Бохеми“ от Джакомо Пучини с диригент Николета Конти, режисьор Огнян Драганов, сценография Каталин Йонеску-Арборе, художник костюми Цветанка Петкова-Стойнов, хормайстор Младен Станев. В ролите: Родолфо – Емануеле Д’Агуанно, Марсел –  Валери Турманов, Шонар – Иван Кабамитов, Колин – Ивайло Джуров, Мими  – Джулиане Казейь Мюзета – Симона Кодева, Беноа – Александър Марулев, Алсиндор –  Александър Марулев, Парпиньол- Костадин Якшев, Офицер – Игнат Желев, Сержант – Петър Янкулов, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.

На 23 и 24 февруари, 2024г., 19ч. ще се играе „Евгений Онегин“, лирически сцени в три действия от П. И.Чайковски, диригент Ивайло Кринчев, режисьор Славчо Николов, сценичен дизайн и костюми Гендони, концертмайстор Анна Иванова, хормайстор Младен Станев. В ролите: Татяна –  Тамара Калинкина /23.02/, Гергана Георгиева /24.02/, Олга – Даниела Дякова, Ларина – Добринка Койнова, Филипевна – Тереза Бракалова, Евгений Онегин – Валери Турманов /23.02/, Йосиф Славов /24.02/, Ленски – Ивайло Йовчев,Николай Моцов /24.02/, Княз Гремин – Ивайло Джуров, Ротен командир – Ивайло Джуров, Зарецки – Живко Добрев, Трике – Стоян Буюклиев, хор, балет и оркестър на Държавна опера Стара Загора.

Мссецът ще завърши на 29 февруари/четвъртък/ 18.00 ч. с отбелязването на 96 години български професионален балет и 115 години от рождението на Марин Големинов. Ще бъде открита изложба „НЕСТИНАРКА. ГОЛЯМАТА СРЕЩА НА МАРИН ГОЛЕМИНОВ И ЦАНКО ЛАВРЕНОВ“ – Документален филм на Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев, От 19.00 ще бъде представена танцовата драме “ НЕСТИНАРКА“. Либрето е по едноименния разказ на Константин Петканов. В главните роли: Анелия Димитрова /Демна/, Ромина Славова /Струна/, Фиорди Лоха /Найден/, Ивайло Янев /Старец/.

 

2024-02-08T21:39:03+02:00
Go to Top