На фона на глобални конфликти, правителствена ротация, убийства, земеделски протести и безкрайни източници на стрес, стартира деветото издание на Филмовия фестивал „Master of Art“.

Така започва публикация на Найо Тицин, в която той обявява началото на фестивала, който той създаде и който бързо се утвърди като едно от значимите културни събития у нас.

„А, „Master of Art“ е моята страст да споделям с повече хора вдъхновяващи истории за изкуство“, казва той.

Повечето филми тази година са обединени от темата за смелостта в изкуството. Алцек Мишев, Франческо Боромини, Франциско Гоя, Джеф Кунс, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Марин Големинов, Балкришна Доши, Антъни Бърджис, Елиът Нойс, студиото за дизайн на албуми Hipgnosis са пример за смелост в изкуството, за която си струва да се направят филми. Смелост, която вдъхновява.

В програмата могат да бъдат гледани филми за Архитектура, Дизайн и мода, Изкуство и власт, Изящни изкуства, Литература, Музика и танц, Съвременно изкуство, Театър и кино, Фотография, Кулинарно изкуство.

Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла. Щастливи сме да обявим откриващия филм на 9-ото издание на фестивала – на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“ ще видим за първи път документалния филм на режисьора Мария Аверина „Да летиш с плавници“, продукция на АГИТПРОП. Това е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.

Сценарист на филма „Да летиш с плавници“ е журналистката Мариана Светославова. На Алцек Мишев попада във Фейсбук и е дълбоко впечатлена от българския художник, направил забележителна световна кариера. Изумява я факта, че през 70-те той е поставен от критиците, заедно с Кристо, в топ 30 на европейския авангард, а в родината му почти никой не е чувал за него. Решава да се опита да поправи това несъответствие, от нея тръгва идеята за един по-дълбок и пространен визуален разказ за художника. Мишев започва своя творчески път през далечните 60-те години в комунистическа България, когато се увлича по абстракционизма, който за него тогава е символ на свободата. Дързък в творческите си търсения и стремящ се към по-широки хоризонти, през 1971 г. художникът взима радикалното решение да напусне България завинаги. Озовавайки се в Италия, Алцек Мишев се гмурва в новата за него територия на пърформансите, като успява да стане един от най-ярките представители на перформативното изкуство през 70-те и 80-те години. В творчеството си и житейските си възгледи Алцек Мишев започва постепенно да се завръща към идеите на отминали епохи. В тези си нови идейни търсения художникът неуморно задава въпросите: „Накъде върви светът?“, „Накъде върви съвременното изкуство?“, „Как би трябвало да живеем?“

Премиерата се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

В първия уикенд на фестивала в кино “Люмиер” ще видим още “Боромини и Бернини. Стремеж към съвършенство” (10 февруари, 18.00 ч.)  и “Гоя, Жан-Клод Кариер и призраците на Бунюел” (11 февруари, 18.00 ч.), чийто прожекции се осъществяват съответно с подкрепата на Италианския културен институт и Институт Сервантес.

Акцент в програмата са премиерите на български филми за големи съвременни имена в изкуството. На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания „АРТО плюс“ съвместно със Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Българска национална филмотека, Филмотечно кино „Одеон“ и издателство „Книгомания“ организират национална програма „Татяна Лолова на 90 години“. В деня на нейното рождение от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова – „Одеон“ – ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл“ с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Същата вечер, след прожекцията, ще бъде представена и новата книга „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев и с логото на издателство „Книгомания“, която е специално подготвена и излиза от печат по повод годишнината.

Тазгодишното издание на “Master of Art” ще продължи от 9 февруари до 3 март с прожекции в кино „Люмиер“, филмотечно кино „Одеон“, Дома на киното, Културен център „G8“, Евросинема и кино “Влайкова” в София, както и в Lucky Дом на киното – Пловдив, ФКЦ – Варна и Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора.

Специално жури ще раздаде награди в различни категории. Ето и членовете: Антоанета Бачурова (България), Ян Шмид-Гаре (Германия), Александър Станишев (България), Найо Тицин (България)

Награди:

МASTER OF АRT – AURUBIS AWARD– Награда за най-добър документален филм на фестивала осигурена от АУРУБИС БЪЛГАРИЯ –

НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА ИЗКУСТВО-Награда на Държавния културен институт към министъра на външните работи

НАГРАДА ЗА ДЕБЮТ-присъжда се от младежкото жури

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ – присъжда се от младежкото жури

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

НАГРАДА НА ЖУРИТО

Награда за най-красив документален филм

Награда за най-добър документален филм за Архитектура

Награда за най-добър документален филм за Изкуство и властКатегорията се подкрепя от Овергаз

Награда за най-добър документален филм за Съвременно Изкуство

Награда за най-добър документален филм за Дизайн и Мода

Награда за най-добър документален филм за Изобразително изкуство

Награда за най-добър документален филм за Литература

Награда за най-добър документален филм за Музика и Танц

Награда за най-добър документален филм за Фотография

Награда за най-добър документален филм за Театър и Кино

Награда – Видео Арт и Арт реклама