От 15 юни до 30 август ще бъдат представени общо двайсет събития – осем опери, три балета, една оперета, два мюзикъла и няколко концерта.

Във фокус е 100 годишнината от смъртта на Джакомо Пучини с пет заглавия – „Джани Скики“, „Мантията“, „Сестра Анжелика“, „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“. Първите три ще бъдат представени в една вечер и са постановки на Пучиниевия фестивал в Торе Дел Лаго. На пулта ще бъде Якопо Сипари Ди Пескасероли. Отново той ще дирижира и първия спектакъл на „Бохеми“ през юли, копродукция с Националната опера и балет на Албания, в който ще участва Красимира Стоянова. През август втория спектакъл ще дирижира Кръстин Настев, а първа изява в спектакъл във Варна ще направи Соня Йончева. Веднага след това тя ще представи за първи път на българска сцена и своята Мадам Бътерфлай.

За да приключим с оперите допълваме списъка с „Летящият холандец“ от Вагнер в режисурата на Вера Немирова и музикалното ръководство на Светослав Борисов. Отново в копродукция с Албанската опера ще бъде премиерата на операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс с диригент Григор Паликаров.

Публиката ще се срещне с един изключителен балет – „Катерина или Дъщерята на разбойника“ от Жюл Перо, възстановен от главния хореограф на Варненската опера Сергей Бобров. Отново на Сергей Бобров е хореографията на „Спящата красавица“, която ще дирижира младият Петър Тулешков, носител на наградата от конкурса „Борислав Иванов“. Втората фестивална балетна премиера е „Ню Йорк“ с музика на Франк Синатра и хореография на Сабрина Боско.

Знаково оперетно заглавие представят диригентът Стефан Бояджиев и режисьорът Владимир Априлов – обичаните „Българи от старо време“ от Асен Карастоянов.

Двата мюзикъла са „Бодигард“ по прочутия филм на Лорънс Каздън в режисурата на Борис Панкин и „Дух“ от Дейв Стюард и Глен Балард с режисьор Сребрина Соколова. И двете вечери дирижира Страцимир Павлов.

Забележителните концертни предложения включват „Музиката на Холивуд“ с диригент Бенедето Монтебело, „Чудният свят на оперетата“ с диригент Найден Тодоров и режисьор Александър Мутафчийски; „Цар лъв“ – концерт с костюми с диригент Страцимир Павлов и режисьор Петко Бонев, „Пинк Флойдв“ и „Куин“ два концерта с посвещение с диригент Роберто Молинели и режисьор Сребрина Соколова.

Грандиозните събития за откриването и закриването са: на 16 юни – Оперна гала на Александрина Пендачанска посветена на годишнините на Джакомо Пучини и Рихард Щраус, която ще дирижира Григор Паликаров и на 30 август Оперна гала с участието на Ана Пироци и диригент Якопо Сипари Ди Пескасероли.