„Хляб и бикове“ – сарсуела в три действия
Музика: Франсиско Асенхо Барбиери (1823-1894)
Либрето: Хосе Пикон
Премиера: 22 декември 1864 г., Мадрид, Театър на сарсуелата

 

Действащи лица:
Доня Пепита, благородничка
Принцесата на Лузан, благородничка
Капитан Пеняранда, военен
Ла Тирана
Гоя, художник
Херцогинята, благородничка
Абат Сируела, свещеник
Магистрат Киньонес, чиновник, кмет
Пепе-Ило, тореадор
Педро Ромеро, тореадор
Костиярес, тореадор
Генералът,  военен
Просякът, шарлатанин
Ховеянос, испански политик, просветител
Сляпата майка
Слепият баща
Сляпото дете
Проповедникът
Портиерът

Действието се развива в Мадрид в края на 18 век. Кметът Киньонес оглавява групата за репресии срещу либералните патриоти, водени от Принцесата на Лузан, които се стремят да отстранят от правителството граф Годой, човекът на крал Карлос IV, на когото монархът е делегирал изцяло функциите си. Доня Пепита, Генералът и Херцогинята подкрепят кмета в поддържането на властта на Годой, докато принцесата на Лузан, художникът Гоя, капитан Пеняранда и абат Сируела заговорничат да накарат некомпетентния човек да бъде свален от власт и заменен от Гаспар де Ховеянос.

Съдържание
Първо действие
В близост до къщата на Гоя кметът Киньонес е информиран от мним слепец за посещенията, направени при художника. Неговият съучастник – доня Пепита, се появява и коментира новината за предстоящата екзекуция на войник, носещ компрометиращ документ, който той се опитал да погълне, преди да бъде разкрит. Кметът решава да организира кориди, тъй като смята, че хората с „хляб и бикове” ​​ще се разсеят и няма да обърнат внимание на сложната политическа обстановка. Малко след това пристига капитан Пеняранда, който се връща от катастрофалната военна офанзива срещу Франция. Той носи със себе си някои секретни документи за краля, които доня Пепита безуспешно се опитва да получи. Тя информира кмета, който нарежда капитанът да бъде арестуван. Но пристигането на принцесата, която  предупреждава, че капитанът е под нейна закрила, осуетява плановете му. В този момент се приближава процесия, която се насочва към двореца, за да помоли краля за помилване за осъдения на смърт войник. Принцесата, аплодирана от народа, се присъединява към процесията, носейки със себе си документите на капитана, за да ги предаде на краля.

Второ действие
Кметът замисля убийството на капитана със съдействието на мнимия сляп мъж, който от своя страна наема просяка да извърши престъплението. Доня Пепита информира кмета, че принцесата е получила решението на краля за помилване на войника и е изпратила документите, които носел, на краля. Кметът обаче вече е убедил монарха, че тези документи са фалшиви. Принцесата, заедно с Гоя, капитана и абата, негодува срещу апатията на краля, който живее само за лов и сляпо се доверява на Годой. Отчаяни, те решават да се обърнат към Ховеянос, когато пристига новината, че на площада тореадорът Пепе-Ило е бил тежко ранен, за което са обвинени Принцесата и Ховеянос. Принцесата стига до заключението, че няма друг избор, освен да се бие срещу противниците и се сбогува с капитана, молейки го да внимава. Когато остава сам, уплашеният просяк се опитва да го убие, но не успява. Слепецът обаче успява да го намушка. Кметът чува писъка на умиращия и смята, че капитанът вече е убит.

Трето действие
Говори се, че принцесата ще влезе в манастир. Ховеянос моли дамата да остави обетите си за по-късно. Изведнъж доня Пепита нахлува и Ховеянос е принуден да се скрие зад тоалетната масичка на принцесата. Тя е дошла да поиска прошка, въпреки че истинското й намерение, както и това на кмета, е да ускори влизането на принцесата в манастира. За да я убеди да стори това, пристига и генералът, придружен от монаси, без да знае, че под религиозното облекло на присъстващите са скрити абатът, монасите и  тореадорите, защитаващи Принцесата, пред която разкриват самоличността си, уверявайки я, че ще гарантират безопасността й. Кметът показва на Принцесата окървавеното военно палто на капитана. Отчаяна, тя решава да потърси утеха в манастира. Но отвън се чува песен. Принцесата развълнувано разпознава гласа на капитана и това я окуражава да се изправи срещу противниците си. Следва сцена на объркване между героите от двете страни, което внезапно спира, когато Гоя нахлува с копие на La Gaceta Extraordinaria, в което за радост на либералите Ховеянос е обявен за министър.

На снимката: Бронзов релеф, представящ сарсуелата „Хляб и бикове“ – детайл от паметник в Мадрид