Това е колекция от танци, а периодът на създаването им обхваща почти седем века и включват избрани пиеси от барокови опери и руски балет до клезмер, танго и суинг. Партньор на прочутия цигулар и диригент е Цюрихският камерен оркестър, чийто музикален директор 2016 г. е Хоуп.

Албумът включва както музика, предназначена да забавлява монарсите и да бъде слушана в концертните зали, мелодии, които са започнали живота си в полетата и бирариите и по улиците, дори танци с ритуални елементи, предназначени да предотвратят болести и зли духове – произведения, които събираха хората в добри и лоши времена и които буквално завладяват сърцата на всеки, който ги чуе. така и музика с ритуални елементи за прогонване на зли духове, като всички те са свързани чрез ритъма, който раздвижва тялото от край време.

„Страхотното нещо на танца е, че ако се съберете с други в една стая, най-вероятно всички ще почувствате ритъма едновременно и в крайна сметка ще се движите заедно“ смята Даниел Хоуп.

Представянето на албума започна с турне в дванайсет града в Германия от 8 до 23 февруари, сред които Щутгарт, Франкфурт, Берлин, Кьолн, Мюнхен и Хамбург.

„Даниел Хоуп отдавна е очарован от силата на танца да движи и вдъхновява. Отвеждайки слушателите на пътешествие през седемвековна музикална история, последният му албум „DANCE!“, празнува ритмите, които задвижват телата и възбуждат сърцата от началото на времето. С всичко, от анонимния „Lamento di Tristano“ от 14-ти век до произведението „Orawa“ на Войчех Килар от 1986 г., през класики от Пърсел, Хендел, Моцарт, Сен-Санс, Флорънс Прайс и Дюк Елингтън, сред много други“ – гласи официалното съобщение от издателя. Три от песните от него бяха издадени предварително, представяйки богатото разнообразие от музика на DANCE!: Валс №2 от „Сюита на вариететен оркестър“ от Шостакович, „Ticklin’ Toes“ от „Три малка негърски танца“ от Флоранс Прайс и „Por una cabeza“ от Карлос Гардел.

Преди 20 години Даниел Хоуп имаше концепция за албум, свързан с танци. Преразглеждайки го за този проект на DG, той значително разшири репертоара, като същевременно се придържа към първоначалната си концепция – универсалното значение и разнообразие както на танца, така и на ритъма. Той записа DANCE! с Zürcher Kammerorchester, на който е музикален директор от 2016 г. Някои пиеси включват целия оркестър, докато други се изпълняват от по-малки ансамбли, създадени да отговарят на съответното произведение или жанр. Освен нови аранжименти от редовния сътрудник на Хоуп Пол Бейтман, албумът може да се похвали и със зашеметяващ състав от гостуващи изпълнители, включително Йено Листес (цимбал), Омар Маса(бандонеон), Жак Амон (пиано), Мари-Пиер Лангламан (арфа) и Йошо Стефан (суинг китара).

ТАНЦУВАЙ! отразява любопитството към всички музикални стилове и периоди, които Хоуп е наследил като дете от своя ментор, учител и приятел Йехуди Менухин.