Eдин от големите тенори на 19 век, любим изпълнител на Джоакино Росини и Винченцо Белини. Участва в спектаклите на Росиниевите опери „Крадливата сврака“, „Пепеляшка“, „Отело“, „Жената от езерото“; в „Бианка и Фернандо“, „Сомнамбула“, „Пиратът“ и „Пуритани“ от Белини; „Анонимното писмо“, „Джани ди Кале“, „Ана Болейн“, „Марино Фалиеро“ от Доницети.

Тенорът Джовани Рубини, сопранът  Джулия Гризи, баритонът Антонио Тамбурини и басът Луиджи Лабланш са звездният квартет от началото на века, който е канен за спектакли на най-големите сцени. От 1831 до 1843 Джовани Рубини дели времето си между Париж и Лондон.През 1843 г. има голямо концертно турне в Германия и Нидерландия с Ференц Лист.

Учи пеене с Андреа Нодзари и дебютира на сцената през 1814 г. В Неапол пее в „Италианката в Алжир“ от Росини по покана на прочутия импресарио Доменико Барбая. Успехът му в росиниевата „Пепеляшка“ му отварят вратите на Миланската Скала. За него Винченцо Белини създава ролята на Елвино от „Сомнамбула“ и Артур от „Пуритани“.

След грандиозни спектакли в Санкт Петербург и Москва Рубини цар Николай I го назначава за ръководител на имперската музика.

Музикалната кариера на Рубини започва като валдхорнист и хорист в театъра в Бергамо още та дванайсет години. Дебютира като певец в операта „Сълзите на вдовицата“ от Пиетро Дженерали. През 1845 г. се оттегля от кариерата, купува замък в родния си Романо, градче недалеч от Бергамо, който днес е музей Джовани Рубини.

Джовани Рубини Giovanni Battista Rubini (7.04.1794 – 3.03.1854) оперен певец, тенор