За пета година на езерото Панчарево ще се състои фестивалът „Музи на водата“. От 11 юли до 11 август Софийската опера ще представи три балетни заглавия и два мюзикъла.

На 11, 12, 13 и 14 юли фестивалът започва с „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски в постановката на Олег Дановски, който от премиерата си през 1996 г. има над 125 представления.

На 18, 19, 20 и 21 юли на сцената се завръща хитовият спектакъл „Зорба Гъркът“ с музиката на Микис Теодоракис и хореографията на Лорка Масине.

В последния уикенд на месеца – 28, 29 и 30 юли отново може да се гледа „Корсар“ от Адолф Адам с хореограф Елдар Алиев.

На 31 юли, 1, 2, 3 и 4 август ще се състоят премиерните представления на открито на мюзикъла „Звукът на музиката“ от Ричард Роджърс, стихове Оскар Хамърстайн II, сценарий Хауърд Линдзи и Ръсел Краус, по идея на „Певците от семейство Трап“ от Мария Аугуста Трап. Режисьор на спектакъла е Уест Хайлър. В централните партии на Мария и капитан фон Трап са Весела Делчева и Александър Георгиев. Участват и деца от ДВТФ „Таласъмче“ с ръководител Димитър Констанцалиев.

Звукът на музиката се представя по договор с Concord Theatricals Ltd от името на Rodgers & Hammerstein Organization.

През август, датите 7, 8, 9, 10 и 11 са за световния мюзикъл „Мама миа!“ от Бени Андершон и Бьорн Улвеус, който е винаги очакван от почитателите на вечната музика на АББА и вече шести сезон е в репертоара на Софийската опера.