Европейският музикален фестивал представя „Надежда за балет“ от Васил Казанджиев в Градската художествена галерия във Варна. Събитието ще се състои на 21 април.

На 30 юни 2022 г. в Балната зала на Националната художествена галерия в София се състоя премиерата на тази творба на академик Казанджиев. Припомням, че началото на диригентската му кариера е в Софийската опера, където постъпва веднага след завършването на Музикалната академия. Освен опери той дирижира и няколко балета, като един от тях е „Дървеният принц“ от Бела Барток. „Винаги съм във възторг от постиженията в това изкуство, които са необятни. Затова с радост приех поканата. Бързо написах музиката и я предоставих“ – каза Маестро Казанджиев.

Изпълнители са пианистката Надежда Цанова и три балерини – Марта Петкова и Елена Петрова от Софийската опера и Десислава Стоева от Кралския балет в Стокхолм. Хореограф е Арсен Мехрабян.

Арсен Мехрабян: „Десислава Стоева ми разказа за този проект. Запознах се с музиката на Васил Казанджиев. Тя е необикновена. Много е абстрактна, но като подтекст има интересна история. Правя две различни сола и па дьо троа, за да танцуват и трите балерини. Музиката не е много танцувална, но когато дълго я слушаш, всеки път откриваш нещо ново, което е много интересно за хореографа. Трите балерини са много различни.“

Надежда Цанова: „Отдавна следя тенденцията да се смесват различни изкуства, при което се получава много красива симбиоза. Искаше ми се точно с музиката на акад. Васил Казанджиев и с най-добрите ни балерини да направя нещо, което да остане и да се хареса на българската публика. Много към щастлива, че акад. Казанджиев реагира така бързо и с такова желание. Написа четирите пиеси много спонтанно. Самото заглавие говори достатъчно. Надеждата като абстрактно понятие е в основата на всяка от тези картини. Надеждата – кога е с нас, кога среща трудности по пътя, кога остава, дали остава до края? Това са все въпроси, които търсят отговор. Но има един допълнителен елемент освен пианото – това е танцът, който ще помогне за възприемането на тази идея. При реализацията много ми помогна Десислава Стоева, която работи с дълги години в Шведския кралски балет с Арсен Мехрабян. Освен великолепен балетист, той е и страхотен хореограф. Участва със свой проект и на „Експо 2020“ в Дубай, където се срещнахме като представители на нашите две държави. В началото се притеснявах, защото музиката на акад. Казанджиев е по-различна, но Арсен вникна в нея. Искам проектът да се запази в този вид и да се представя в различни галерии.“

Марта Петкова: „Надеждата е част от живота на всеки от нас, ако я няма надеждата, няма за какво да живеем. Музиката, на която танцуваме, е изключителна. Работата с Арсен е най-хубавата част от всичко, защото танцът и движенията са специално за тази музика. И трите балерини сме различни, но между нас има симбиоза и се допълваме.“

Десислава Стоева: „Надежда за балет“ е изключително предизвикателство на нашия композитор Васил Казанджиев. Музиката е дълбока, бих казала трудна за разбиране и трябва да вложа много мисъл какво искам да изразя, всеки акцент какво казва. Лично аз в танца си влагам и надежда за по-добро бъдеще, повече любов, повече мисъл. Първата част е по-емоционална, във втората е вплетена повече мъка, в третата идват радостта и щастието.

Пианистката и идейна вдъхновителка на проекта Надежда Цанова е завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Стела Димитрова-Майсторова. Тя е сред най-запалените интерпретатори на музиката на българските композитори.

Арсен Мехрабян е роден в Ереван, Армения, учил е в тамошното хореографско училище. Носител е на златен медал от Международния балетен конкурс във Варна през 2000 г. Десет години танцува в трупата на Джон Ноймайер в Хамбург, работи две години с хореографа Хайнц Шперли в Цюрих, преди да постъпи в Стокхолмския кралски балет в Швеция. След като приключва кариерата си, започва да преподава в школата в Стокхолм. Работи и като свободен артист.

Марта Петкова е прима балерина на Софийската опера от 2007 г. През 2006 г. получава награда от Министерството на културата за млад талант, а през 2011 г. ѝ е връчена наградата Кристална лира за изпълнението ѝ в спектакъла „Лебедово езеро“. От 2022 г. е художествен ръководител на балета на Софийската опера.
Десислава Стоева-Вълев е премиер-солист в трупата на Кралския балет в Стокхолм. Носителка е на бронзов медал от Международния балетен конкурс във Варна през 2004 г.
Елена Петрова е в балета на Софийската опера от 2015 г. Възпитаник е на Национално училище за танцово изкуство в София специалност “Класически танц” в класа на Иванка Касабова.