„Мантията“ и „Джани Скики“ ще се играят на 22 април, „Сестра Анджелика“ и „Нижински“ са на 24 април. Те са част от XXIII Великденски музикален фестивал – Варна 2024 и са копродукция с Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия и в продължение на партньорството с Националната опера и балет на Албания. Ще дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли. Адаптацията е на Ада Гура.

Пламен Димитровq Валерий Георгиев и Дорина Солимай ще участват в „Мантията“, Кирил Манолов ще изпълни Джани Скики, а в останалите роли ще се представят Рейналдо Дроз, Жана Костова и Михаела Берова. Линка Стоянова ще бъде Сестра Анжелика, а Силвия Ангелова Принцесата.

Премиерата на триптиха ще бъде на 26 юни на XV издание на Опера в Летния театър – Варна 2024.

На Джакомо Пучини принадлежи фразата „Задължително за всеки спектакъл е той да изненадва, да разчувства или да разсмива“. В своя Триптих композиторът следва принципа, като вплита всички тези елементи в една творба, съставена от три едноактни опери. Световната премиера е на 14 декември 1918 г. в Метрополитън опера, Ню Йорк. Въпреки че драматургично заложен в Триптиха е стилистично-жанровият контраст с три различни епохи, три локации, три настроения, трилогията е замислена като едно цяло.

Сюжетът на „Мантията“ е любовна история с трагичен край, която се случва в романтичния Париж. „Сестра Анджелика“ отвежда зрителите в манастир през XVII век, където едно момиче е затворено заради раждането на извънбрачно дете. Главният герой в комичната опера „Джани Скики“ е замесен във фалшифициране на завещанието на богат мъж, а действието се развива във Флоренция.

Във Варна заедно със „Сестра Анжелика“ ще бъде представен и балетният спектакъл „Нижински“ по музика на Сергей Рахманинов, в адаптацията на Сергей Бобров на хореографията на Михаил Лавровский.

Критиката прави паралел между Дантевата „Божествена комедия“ („Ад“, „Чистилище“ и „Рай“) и Триптиха на Пучини („Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“). Пучини действително се вдъхновява от Данте, както и от интереса си към френската литература и театър, в частност Grand Guignol, където кратки пиеси в контрастни стилове и жанрове често се играят в една и съща вечер. Композиторът се движи от негативното към позитивното, от тъмнината към светлината, от отчаянието към блаженството, от безнадеждността към оптимизма. И трите опери са само с едно действие, без смяна на сцената; във всички присъства мотивът за смъртта; и трите имат като втори план бягство от обстоятелствата в търсене на нов и по-добър живот. Триптихът е последното завършено произведение на Джакомо Пучини.

„Мантията“ и „Сестра Анжелика“ ще бъдат представени за първи път във Варна. „Джани Скики“ е имала премиера там през 1986 в режисурата на Кузман Попов.

Великденският фестивал ще продължи на 26 април с „Реквием“ от Джузепе Верди с диригент Григор Паликаров, с участието на Йоана Железчева, Михаела Берова, Валерий Георгиев и Деян Вачков, хор „Морски звуци“ с диригент Росица Щерева и оркестъра на Държавна опера Варна.

На 29 април международният ден на балета ще бъде отбелязан с Балетна гала, с която ще бъдат отбелязани и 30 години творческа дейност на Анна Пампулова.