„Петте композиции, представени тук, предлагат перфектни примери за артистичното развитие на един от най-великите творци на ХХ век. От младежкия блясък на Румънската рапсодия № 1 до дълбокия, ефирен, философски завършек на Третата симфония, човек може да открие и изживее отново пътуването на този велик гений и мой личен герой Джордже Енеску“, казва Кристиан Мъчелару.

Носителят на наградата GRAMMY диригент Кристиан Мъчелару, артистичен директор на фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ и музикален директор на Националния оркестър на Франция са перфектните посланици на симфоничните произведения на Джордже Енеску (1881–1955).

Енеску, композитор и виртуоз на цигулката, е бил учител на Йехуди Менухин, живял е в Румъния, САЩ и Франция. Вдъхновен от музикалното наследство на родината си, той създава уникално творчество. Пабло Казалс го нарича „Най-невероятният музикант след Моцарт“. И докато включените тук румънски рапсодии (особено No.1) са истински хитове на класическата музика, трите симфонии тепърва ще бъдат откривани като важни пиеси в симфоничния репертоар

Тази колекция e записана в Париж. Изданието е в цифров формат и като три компактдиска.

Както Румъния, така и Франция играят ключова роля в неговата музика. „Румънския дух, открит във вековните мелодии и ритми, към които се обръща с такава последователност и дълбочина, така и другият му дом, където той се развива като зрял, изтънчен музикант“, обяснява избора си Мъчелару.

Кристиан Мъчелару е роден на 15 март 1980 г. в Тимишоара. Освен изброените по-горе длъжности той е артистичен директор на СО на Синсинати и на Оркестъра на Кьолнското радио.

Учи цигулка в родината си, след това в университета в Маями. Бил е концертмайстор на СО на Маями. Учи дирижиране и ръководи младежки оркестър в Хюстън. Прави майсторски класове н Дейвид Цинман, Рафаел Фрюбек де Бургос, Оливър Кнусен по време на фестивалите в Тенгълуд и Аспен. През 2011 той е асистент-диригент на Филаделфийския оркестър. През 2015 за първи път е гост-диригент на СО на Синсинати, като дирижира операта „Трубадур“ в операта в града. На следващата година е и първият му симфоничен концерт с този оркестър. За сега ангажиментът му е продължен до 2029 г.

През 2017 е първата му среща с оркестъра на Кьолнското радио, а от май 2018 е избран за главен диригент, като договорът му е продължен до 2025 г.

От 2019 получава предложение да поеме ръководна длъжност и в националния оркестър на Франция, след като прави няколко концерта в предходните години. Договорът му е до 2027 г.

Първият сезон на Мъчелару като артистичен директор на фестивала в Букурещ е през 2013 г.

Съпругата му Черил е фаготистка. Семейството живее в Париж. Самият Кристиян е най-малкото дете от десет.

Предишен запис на Кристиан Мъчелару с Националния оркестър на Франция е пълният запис на симфоничните творби на Камий Сен-Санс издаден през 2021 г. от Warner Classics.

През 2020 г. Кристиан Мъчелару получава награда „Грами“ в категория „Най-добър класически соло инструментален запис“ за издадения от „Decca Classics“ концерта за цигулка в Ре и танцовата сюита за цигулка написани от Уинтън Марсалис за Никола Бенедети, който е и солист на Филаделфийския оркестър.