Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера „Ковънт гардън“,  ще изнесат концерт на 26 май, в зала „Густав Ейфел“ на Айфеловата кула.

За мен като артист, едно от най-силните вдъхновения за концерт, безспорно е мястото, локацията, залата, градът. Когато получих поканата от г-жа Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, нямах никакво колебание, че ще приема. Остана само да намерим възможна за всички дата.“, сподели Васко Василев.

Събитието е да се отпразнува с музика 20-тата годишнина от създаването на Българския културен институт в Париж и празника на Българската култура.

Четирима от най-добрите солисти в Оркестъра на Кралската опера в Лондон – Флоранс Гарел – цигулка,  Каору Ямада – цигулка, Матю Кетъл – виола, Гундула Лайтнер – виолончело ще свирят заедно с Васко Василев в бутиковата концертна зала на Айфеловата кула, която разкрива и изключителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица. В програмата на концерта се включени произведения на Вивалди, Бизе, Брамс, Сарасате, Сен-Санс. За концерта в Париж, българският цигулар ще пристигне от Япония, където има предвидени участия.

Десислава Бинева:

Концертът на Васко Василев и солистите на Кралската опера е продукция на Българския културен институт в Париж и ще отбележи 20-тата година от основаването му във френската столица. От 2004 година насам, галерията му е място за срещи на приятели на българската култура от различни страни, а мисията му е да подкрепя и развива среда и диалог с международна публика, да търси и развива форми за представяне на традициите и съвременното ни изкуство.