На 15 март 2024 „Sony Classical“ издаде новия албум от поредицата „Бетовен за трима“.

Той съчетава незабравимото трио „Archduke“ оп.97 със Симфония №4 оп.60, внимателно преаранжирана за пиано, цигулка и виолончело от Шай Воснер. Това е последната глава от продължаващото изследване на трима приятели за това какво означава творчеството на Бетовен за музикантите и публиката днес.

 

„Всички чувстваме, че възможността да участваш в симфония е толкова прекрасно нещо“, казва Ма. „Едно от нещата, които разделят хората от началото на записите, са категориите, в които поставяме хората, в които се разглеждат камерни музиканти, оркестранти, хора, които свирят на концерти, хора, които правят транскрипции, хора, които композират, хора, които дирижират като отделни категории без припокриване. Това изолирано мислене обезсърчава действителното творчество и сътрудничество между хората. И така смятаме, че едно от нещата, които е наистина важно да направим днес, е всъщност да се върнем към първите принципи на музиката, простото взаимодействие между приятели, които искат да направят нещо заедно.“

„Beethoven for Three“ води началото си от музикалния фестивал Tanglewood през 2021 г., където пианистът Емануел Aкс, цигуларят Леонидас Кавакос и виолончелистът Йо Йо Ma за първи път изсвириха Симфония № 2 на Бетовен в трио формат. Успехът беше незабавен и първото издание от поредицата, „Бетовен за трима: Симфонии № 2 и 5“, беше записано скоро след това и представено на 5 март 2022 г. Записът пренася слушателите в началото на деветнадесети век, когато публиката е била по-запозната с музиката на композитора в аранжименти за пиано трио, струнен квартет или пиано на четири ръце, отколкото за цял оркестър. Тук Акс, Кавакос и Ма търсят най-съществените елементи от музикалния език на Бетовен, съчетавайки неговата втора симфония, аранжирана за трио от ученика на Бетовен Фердинанд Рийс, с неговата пета — сред най-разпознаваемите пиеси в класическато музика — в новопоръчан аранжимент от Колин Матюс. В „Gramophone“ беше отбязано: „изпълнението на Aкс, Кавакос и Ma не е просто подходящо интензивно – началното Allegro con brio е толкова увличащо, колкото всяко оркестрово изпълнение, което сме чували..“. Втората част от проекта „Бетовен за трима: Симфония № 6 „Пасторална“ и оп. 1, № 3“ беше издаден на 11 ноември 2022 г.

Акс, Кавакос и Ма за първи път се представиха заедно като трио на фестивала Tanglewood през 2014 г., като изпълниха програма от клавирни триа на Брамс. Първият им запис, „Brahms: The Piano Trios“, беше издаден през 2017 г. с всеобщо одобрение от критиката.