Пътят на „Българският Вагнер“ в чужбина продължава в Скопие, Северна Македония на 18 май

 

На специална пресконференция на 16 май беше представен предстоящият спектакъл на операта „Валкюра“, с която Софийската опера и балет гостува на „Майските оперни вечери“

На пресконференцията бяха директорът на Националната опера и балет, Скопие Васо Ристов, художественият ръководител Орце Ицковски, директорът на Културно-информационния център на Република България в Република Северна Македония Антония Велева, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов и диригентът на спектакъла Евън-Алексис Крист

„Операта „Валкюра“ в събота – първото грандиозно издание на Вагнер“ – отбелязва „РАЦИН. мк“

„Грандиозната епична музикална драма „Валкюра“ от известния немски композитор Рихард Вагнер, продуцирана от Софийската опера и балет, гостува на 52-те „Майски оперни вечери“ в събота. Това ще бъде възможност за македонската публика да чуе и види за първи път на сцена на нашата Национална опера и балет, цялостно произведение на Вагнер“ – съобщава Сотир Трайков по телевизия „Телма“.

„Най-добрите оперни певци от Софийската опера и балет, целият оркестър и целият технически екип идват в Скопие за спектакъла на операта „Валкюра“ – допълва информацията сайтът „Сакам да кажам“

„Вагнер ще чуем за първи път в Северна Македония – „Валкюра“ с премиери от Софийската опера и балет на „Майските оперни вечери“. Германският композитор беше най-влиятелният музикант на своята епоха след Бетовен, преоткривайки операта и прокарвайки пътя към музикалния модернизъм“ – написа вестник „Независим“.

„В рамките на 52-то издание на Майски оперни вечери за първи път на оперна сцена в РС Македония ще бъде изпълнена грандиозната опера „Валкюра“ от Рихард Вагнер от солистите, оркестъра, хора и балета на Софийската опера и балет“ – информира читателите си „Трибуна.мк“

Директорът на Националната опера и балет в Скопие Васо Ристов посочи на пресконференцията, че гостуването на Софийската опера и балет е било уговорено още миналата година и обяви че към спектакъла има голям зрителски интерес.

„За това гостуване с Маестро Карталов започнахме подготовката още миналата година, по време на 51-ото издание на „Майски оперни вечери“, когато той ми гостува. Стигнахме до идеята Софийската опера и балет да участва в 52-те „Майски оперни вечери“. Е, случи се. Тези дни са ни на гости, а в събота ще имаме голям спектакъл, към който има изключителен интерес от страна на публиката и мисля, че билетите вече са към края си“, допълни Ристов.

„Искам да кажа, че за нас е голямо удоволствие и чест да приемем гостите от София. Да чуем Вагнер за първи път в Северна Македония е привилегия за всички ни, особено за публиката, тъй като досега не е имало пълно представяне на Вагнер в страната и това ще бъде грандиозно издание за нашите „Майски оперни вечери”, каза Орце Ицковски, художествен ръководител на Националната опера и балет в Скопие.

Режисьор на „Валкюра“ е Пламен Карталов, диригент Евън-Алексис Крист, сценографията е на Ханс Кудлих, а костюмите на Християна Михалева-Зорбалиева. Главните роли ще изпълнят Томас Хол – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Ангел Христов – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде.

Гостуването на Софийската опера и балет в Скопие се осъществява в партньорство с Културно-информационния център на Република България в Скопие, Република Северна Македония и на неговия директор Антония Велева.

Режисьорът Пламен Карталов работи отдавна с Националната опера и балет в Скопие. Там е поставял „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, „Дон Карлос“ от Джузепе Верди и „Лидия от Македония“ от Ристо Аврамовски, с която беше открит сезон 2023/2024 в Скопие.

През този сезон това е третият фестивал, на който Софийската опера ще представи втората част от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер. Премиера беше през месец юли 2023 г. по време на Вагнеровия фестивал в София, посветен на 210 години от рождението на композитора. Още през октомври „Валкюра“ събра овациите на взискателната немска публика и безкомпромисна критика на фестивала „Кьонигсвинкел“ в историческия германски град Фюсен, разположен в подножието на „Нойшванщайн“, замъкът на благодетеля на Вагнер крал Лудвиг II Баварски. На 9 декември 2023 г. отново впечатляващата „Валкюра“ закри Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора в изпълнената с възторжени зрители зала.

Операта на Рихард Вагнер „Валкюра“ предизвика голям ентусиазъм във Фестивалната зала във Фюсен. Постановката на Софийската опера се отличава с психологическа дълбочина. Тази постановка, която за два дни съпреживяват около 1000 посетители, се превръща в триумф за българската опера. Накрая някои зрители дори се надпреварваха със силните си викове „Браво“ с гласовата сила на някои певци по време на изпълнението на сцената.

Въодушевлението по повод това представление е лесно за разбиране. То обаче не се основава на повърхностни шоу ефекти или показност, или вокално пресилване. Представлението се откроява преди всичко, когато в него се усещат дълбоките пластове на музиката и на лирическите герои…“ – написа музикалният критик Клаус Шмид.

По проницателен и смел начин режисьорът Пламен Карталов е създал постановка в съзвучие за публиката, която дори и вече да не е начинаеща, все още се нуждае от внимателно водене през преплетената със символи гора на Пръстена.“ – допълва впечатленията италианският музиколог Рикардо Ченчи.

„Пръстенът на нибелунга”, подписан от Пламен Карталов, впечатлява с режисьорска прецизност и прекрасно музикално покритие. „Валкюра“ – най-поставяното произведение от „Пръстена” се очерта като силно емоционално въздействащо представление, особено  изпипано от режисьорска гледна точка.“ – е мнението на журналистката Оксана Туманова

Снимките са любезно предоставени от Българския културно-информационен център в Скопие