Зала „Брамс“ на виенската „Музикферайн“ събира български и австрийски музиканти на 25 май от 19.30 ч. Патрон на събитието е Н.Пр. посланик Десислава Найденова-Господинова. Инициативата е на пианистката Донка Ангъчева и цигуларката Лидия Байч.

 

 

 

 

„И Австрия и България притежават хилядолетна история и имат много богата култура и традиции. С този концерт, искаме да покажем колко силно музиката и изкуството свързват хората“, смятат двете музикантки.

В блога на българите в Австрия Melange Bulgaren“, медиен партньор на събитието съобщават: „Звездите на класическата музика австрийската пианистка с български корени Донка Ангачева и австрийската цигуларка Лидия Байч застават рамо до рамо като продуценти и музикални ръководители на галата на българската култура и изкуство. Концертът е част от артистичната инициатива „Изкуството живее“, която Донка Ангачева стартира. Събраните средства ще бъдат в полза на фондация „В час за България“, която работи за осигуряване на равен достъп на децата до висококачествено образование в България.“

В програмата са включени произведения на Антонио Вивалди, Йозеф Хайдн, Ференц Лист, Милен Кукошаров, Георги Андреев, Георги Златев-Черкин и Парашкев Хаджиев.

Росен Гергов ще дирижира виенския оркестър „Ар нуво“. Поканени са солистите Донка Ангъчева, Лидия Байч, тенорrje Андреас Шагер и Марио Николов, басът Гюнтер Гройсбьок, виолистката Даниела Иванова, виолончелистите Теодора Митева и Себастиан Бру, флейтистката Шантал Рамона Файт, обоистът Вълчан Вълчанов, поп певците Мария Илиева, Владимир Ампов – Графа и Цезар Сампсън, кавалджията Недялко Недялков, балерината Людмила Коновалова. Модератор ще бъде Маркус Фрайстетер.

В интервю пред Елица Ценова Ангъчева казва:

Аз все по-често се прибирам в България и виждам какви невероятно талантливи певци и музиканти имаме. За съжаление те нямат големи възможности за реализация. В Австрия също е невероятно трудно, конкуренцията тук е огромна, но ако човек има талант, има възможност да се наложи, да бъде забелязан, разпознат и да получи своето място на сцената. Отдавна искам да покажа и разкажа на австрийската публика за България и нейната история и култура. Мисля, че най-българският празник – 24 май е добър повод за това. Вярвам, че ще се получи истински празник на изкуството, защото то няма националност и граници.

Как реагират австрийските артисти на този проект?

О, те всички до един са много въодушевени. С цигуларката Лидия Байч, която е съпродуцент на събитието, се радваме на чудесната атмосфера в екипа. Оказа се, че Цезар Сампсън и Мария Илиева вече са работили заедно по друг проект. Певецът така се ентусиазира, че предложи да пее дует с Мария на български език. Сега усилено репетира песента „Ако утре няма днес“ и работи върху произношението си.

С Даниела Иванова, която свири на виола във Виенската филхармония, сме били повече от пет години заедно по конкурси и концерти. Сега тя ще излезе на сцената заедно с Влади Ампов и Джани Вълчанов от Софийската филхармония. Всички много се радват на това сътрудничество, защото до сега само са чували един за друг или са се виждали по телевизията.

Тази химия и хармония, която се получава между всички, въвлечени в този проект, много ме радва. Тя дава допълнителна позитивна енергия и любов. Всички вярват в каузата и дават най-доброто от себе си, за да може тя да се осъществи. С две думи – на лице всички предпоставки да сътворим чудеса.

А защо избрахте да подкрепите точно фондация „Заедно в час“?

За мен образованието е изключително важно. То е в основата на всичко. И ако вярваме, че децата са нашето бъдеще, длъжни сме да им осигурим най-доброто възможно образование. Само така можем да си гарантираме, че следващите години ще имаме знаещи и можещи млади хора, които да се справят с предизвикателствата на новото време.

Имаме нужда от учители, които да откриват и развиват талантите. Освен това е важно всяко дете да има достъп до качествено образование. Затова и избрах фондация „Заедно в час“, която работи точно в тази посока.

Гала на българската култура и музика се провежда с подкрепата на Министерството на туризма и Българския културен институт „Дом Витгенщайн“, Виена и е под патронажа на посланичката на България в Австрия Н. Пр. Десислава Найденова-Господинова.