В световната година на Джакомо Пучини Старозагорската опера предлага серия от събития, в които ще представи някои от знаковите му оперни заглавия.
„Бохеми”, „Турандот”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай” са акцентите в лятната програма, а на Фестивала на оперното и балетно изкуство ще бъде премиерата на „Самодивите” и „Джани Скики”.

 

 

 

 

Като въведение в предстоящата пучиниева програма е камерният концерт със заглавието „От любов към Пучини” от цикъла „Музика без граници”. Сопраното Деси Стефанова и пианистката Деница Петрова ще представят на 11 юни от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера част от великолепното песенно творчество на Пучини, което е разпознаваемо в много от обичаните арии в неговите опери. Романтичната песенна вечер се допълва от поезията на Елена Мури.

На 13 юни от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои спектакълът на операта „Бохеми”. Създаден е през 2017 година от вдъхновен творчески екип: режисьора Огнян Драганов, румънския художник Каталин Йонеску-Арборе и художничката на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. Спектакълът вече над осем години се радва на интереса на публиката и краси афиша на Старозагорската опера. В премиерния състав бяха блестящите Беса Лугичи в ролята на Мими и украинският тенор Михайло Малафи – като Родолфо. Българската национална телевизия засне спектакъла при гостуването на Старозагорската опера на сцената на Народния театър „Иван Вазов” през 2018 година с участието на двамата млади изпълнители.

На 13 юни Беса Лугичи и Михайло Малафи отново ще си партнират в „Бохеми” в компанията на Валери Турманов – Марсел, Симона Кодева – Мюзета, Ивайло Джуров –

Колин, Иван Кабамитов – Шонар, Александър Марулев като Беноа и Алсиндор. Участват още оркестър, хор и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира хърватският диригент Иво Липанович.

Последната опера на Джакомо Пучини „Турандот” ще зарадва почитателите на великия Маестро на 20 юни от 19.00 часа. Знаменитата постановка – опера с кукли, белязала българската музикално-сценична традиция с иновативна мултижанрова реализация, бе създадена през 2018 година на сцената на Старозагорската опера. В сътрудничество с Държавния куклен театър-Стара Загора Старозагорската опера обогати афиша си с необикновен спектакъл, който разказва познатата приказка за жестоката китайска принцеса с участието и на новия оперен герой – куклата. Пищен, впечатляващ и атрактивен спектакъл, който се превърна в едно от най-очакваните събития в оперния календар на България. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на декора и костюмите – Каталин Йонеску-Арборе в екип с художниците – куклени сценографи Силва Бъчварова и Васил Рокоманов. В ролята на Турандот зрителите ще видят сръбското сопрано Драгана Радакович, в ролята на Калаф гостува италианският тенор Дарио ди Виетри, басът Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Тимур, а в ролята на Лиу ще дебютира Гергана Георгиева. Император Алтум ще бъде Милко Михайлов, Пинг, Панг и Понг ще бъдат съответно Теодор Петков, Георги Динев и Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов – Мандарин.  Участват оркестър, хор и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавния куклен театър-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Спектакъла ще дирижира Григор Паликаров.

„Тоска” ще сложи началото на оперното лято на открито на Старозагорската опера на 27 юни, от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна”. Вълнуващата история на Флория Тоска и нейния любим – художника Марио Каварадоси ще се възроди под диригентската палка на румънския диригент Кристиан Санду. На открито режисьорът Огнян Драганов превръща интимната човешка драма в монументален спектакъл, който впечатлява със своята визия в синхрон с разтърсващата музикална драматургия. В ролята на Тоска зрителите ще видят сопраното Русалина Мочукова, която не крие своето въодушевление да интерпретира великолепния образ на истинска оперна дива, каквато е нейната героиня.

На 5 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” ще блесне  завладяващата със своята трогателна история и изумителна музика опера на Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай”. Спектакълът, който ще представи Старозагорската опера е в нова версия на режисьора Огнян Драганов, съобразена със сценичното пространство на открито, декорите и костюмите са дело на незабравимите художници Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хора Младен Станев, изявеният танцьор и хореограф Филип Миланов – пантомима. В ролята на Чо-Чо-сан за първи път пред старозагорската публика ще се представи сопраното Тамара Калинкина, която има шанса да дебютира с голям успех в тази роля на сцената на оперния театър Ваймуне, Тарту, Естония през февруари 2023 година. Тамара обожава тази роля и очаква с нетърпение своето следващо превъплъщение. В ролята на Пинкертон ще й партнира нейният сънародник и вече също солист на Старозагорската опера Михайло Малафи, който има своите успехи в тази роля на различни престижни европейски сцени. Към тях се присъединява и баритонът Йосиф Славов, който ще бъде в ролята на Шарплес. Тереза Бракалова – в ролята на Сузуки, басът Александър Марулев ще бъде Бонзо, Ивайло Йовчев – Горо. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера  Ивайло Кринчев. Участват оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

Още един звезден спектакъл на операта „Тоска” очаква своята публика и през месец август – на 23 август, от 21.00 часа отново на сцената на Античния форум „Августа Траяна” ще бъде представено любимото оперно заглавие от съкровищницата на великия Пучини. В ролята на оперната примадона Флория Тоска този път ще се представи Таня Иванова, а в ролята на Марио Каварадоси за първи път в Стара Загора ще се изяви големият аржентински тенор, композитор и диригент Хосе Кура. В ролята на барон Скарпия – Кирил Манолов. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Участват оркестър, хор, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур.
Финалът на „100 години след Пучини” е през месец ноември, когато на 21 и 22 ноември с премиерните спектакли на пучиниевите опери „Самодивите“ и „Джани Скики” ще бъде открито 54-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство на сцената на Старозагорската опера. Новите постановки ще бъдат реализирани от международен творчески екип: диригентът Владимир Кираджиев, полският режисьор Михал Знаниецки, сценографията е на италианския художник Луиджи Сколио, костюмите са на Ана Рамос Агуайо от Испания, хореографията е на Силвия Томова, хормайстор Младен Станев. Участват солисти, оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора.