Балетът на Националната опера гостува на фестивала „Sounds of Oradea“ в Румъния

 

 

 

 

Третото издание на Международния фестивал Sounds of Oradea ще се проведе между 14 и 16 юни и ще зарадва публиката с три изключителни шоу програми в популярни културни пространства в града. Откриването и закриването са на „Площад Съединение“, а едни от концертите е в залата на Държавната филхармония.

Балетът Софийската опера ще закрие фестивала на 16 юни със спектакъл, наситен с изящество и емоция. На сцената на площада ще бъдат представени откъси от „Спящата красавица“ от Чайковски, „Дон Кихот“ от Минкус, „Жизел“ и „Корсар“ от Адам, „Кармен-сюита“ от Бизе-Шчедрин. Сред изпълнителите са звездите на националния балет Марта Петкова, Катерина Петрова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Фредерико Пинто.

Световноизвестната оперна певица Анжела Георгиу ще открие фестивала на 14 юни. Ще я съпровожда държавната филхармония на Орадеа под диригентството на Давид Хименес Карерас. Неини партньор ще бъде тенорът Теодор Илинкай.

На втората вечер 15 юни ще свири The Prague Cello Quartet – забележителен ансамбъл от четирима талантливи музиканти, завършили престижни музикални академии. Концертът на 15 юни е в Държавната филхармония и включва интерпретации на класически произведения, както и джаз, рок, поп и музика от филми.

Артистичен директор на този фестивал е каталунският диригент Давид Хименес Карерас, племенник на известния тенор Хосе Карерас.

Всички събития започват в 20:30 ч.