АДЕЛАИДА ЯКИМОВА

СОПРАН

Учи пиано, пеене и дирижиране в музикалното училище, дипломира се с „оперно пеене“ в Консерваторията при проф. Мати Пинкас през 1980 г. Работи три години в Софийска опера. От 1983 г. е в трупата на Държавна опера Русе като артист-солист, после е асистент–режисьор и артистичен секретар. През 2003 г. завършва музикално-сценична режисура при проф. Павел Герджиков в Музикалната академия.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

ИНФОРМАЦИЯ

В репертоара си на певица има десетки мецосопранови роли като Азучена (Трубадур), Амнерис (Аида), Сантуца (Селска чест), Изабела ( Италианката в Алжир) и др. С първата си режисьорска работа на операта „Нос“ от Шостакович“ постановъчният екип е удостоен с „Кристална лира“ на СМТД. Била е режисьор, както на мащабни оперни постановки като „Набуко“, „Макбет“, „Турандот“, „Тоска“, различни оперети, така и на бутикови като „Човешкият глас“, „ Кармина Бурана“, „Бастиен и Бастиена, и техният сън в лятна нощ”. Автор е на книгата „Психо-физическа подготовка на актьора за работа. Алтернативни принципи и техники”, която е и докторската й дисертация. Водила е авторско предаване в частното радио „Темпо, преподавала актьорско майсторство три години в МА – София и оперна драматургия в НУИ – Русе. Аделаида е вокален педагог и инструктор по йога.
Подготвя втората си книга – „Тайното познание и Музиката на сферите”.
Постановки – „Българи от старо време“ на Карастоянов, „Телефонът“ на Меноти, „Слугинята господарка“ на Перголези, „Принцесата и свинарят“ на Слабаков, „Кармен“ на Бизе, „Трубадур“ на Верди и др.

ВИДЕО

ОЩЕ РЕЖИСЬОРИ И ХУДОЖНИЦИ