„Бела воче“ (Bella voce)

„Бела воче“ (Bella voce) е вокален дамски квартет към Софийската филхармония. Създаден е през 2014 г. В постоянния състав са Мария Яковчева, Елена Механджийска, Росица Павлова-Инджева и Неда Атанасова. По време на прослушване на една от певиците някой възкликнал „Колко хубав глас“ (Che bella voce) и затова дамите с всеки концерт искат да утвърдят името си. А концертите освен с красивите интерпретации се отличават и с красиви визии и интересни идеи. Непрестанно привличат и други колеги, които с удоволствие се включват в забавните музикални пътешествия. Почти постоянен член е певицата Милена Гюрова, която освен това е и автор на някои от идеите, които намират сценична реализация.

ИНФОРМАЦИЯ

Първият им концерт е на 26.10.2014 г. и е единственият, по време на който всяка една от тях е излизала, изпълнявала е своята пиеса и е напускала залата. Намират и съмишленици, които да се включат като режисьор, хореограф, дизайнер – Елза Лалева, Валентин Ганев, Мария Крънчева, Есил Дюран и др. „Инвестираме във визията си, правим всичко, което се налага, защото публиката иска продуктът да е красив“ – с усмивка казват те, но когато ги видиш на сцената, наистина си запленен от красотата, която излъчва всяко движение. Разчитат и на колегите си от филхармонията. Правили са концерти с квартет „Фрош“, „Кварто квартет“, квартет „Филхармоника“. За тях творби създава Румен Бояджиев-син. Разчитат на точната преценка на Маргарита Илиева, Стефан Врачев, а и самите те са най-строг съдник.
Получават и покани за гостувания на различни фестивали в страната. Биха се радвали и на по-активен творчески сезон на състава, но всички са част от Националния филхармоничен хор и имат натоварен сезон в рамките на програмата на Софийската филхармония.
Заглавията за концертите им веднага грабват вниманието: „Кабаре модерн“, „Летни нощи“, „Italia bella“, Влюбеният пилигрим”, „Бах – видимият и невидимият”, „Deja vu”, „La donna e mobile“, „Живот човешки“.
Имат и четири номинации на „Музикант на годината“: през 2015, 2018, 2019 и 2022 г.

Състав:
Елена Механджийска е ученичка на проф. Мила Дюлгерова. Специализира във Виена при проф. Теодоре Кореси и при Елена Филипова. Участва в спектакли и концерти на Софийската и Русенската опера. Има и камерни изяви с пианистката Маргарита Илиева на фестивала „Пианисимо“, както и с Ростислав Йовчев и Доач Бездюз.
Росица Павлова-Инджева завършва оперно пеене в Националната музикална академия в София в класа на доц Ирена Бръмбарова. Специализира с Анита Черкуети в академията „Борис Христов“ в Рим. Участва в спектакли на Софийската опера, но изнася и камерни програми с проф. Благовеста Константинова. В момента е част от НФХ „Светослав Обретенов“.
Мария Яковчева завършва Националната музикална академия с пиано при проф. Милена Моллова и пеене при доц. Констанца Вачкова. Сценичният й дебют е в Бургаската опера като Микаела от „Кармен“ на Бизе. В момента е в състава на НФХ „Светослав Обретенов“, но е канена за солист в различни кантатно-ораториални произведения със Софийската филхармония.
Неда Атанасова е ученичка на проф. Мила Дюлгерова. Специализира в майсторски класове с Мати Пинкас, Анна Томова-Синтова, Михаил Ангелов, Александрина Пендачанска. Репертоарът й включва роли от опери, мюзикъл, камерни песни.
Милена Гюрова завършва балетното училище в Берлин и работи в балетната трупа в Кемниц, но след това учи и оперно пеене в Маастрихт. Специализира в майсторски класове с Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Рудолф Янсен. Има ангажименти във Виенската опера, а от 2010 е канена за спектакли в Софийската опера и в Музикалния театър „Стефан Македонски“. През 2005 е обявена за „Музикант на годината“ в категория дебют.

Научете повече за квартет „Бела воче“ в нашия подкаст.

ОЩЕ ПЕВЦИ