Вера Петрова

режисьор

Вера Петрова е израснала в семейството на музиканти. Музикалната й подготовка започва от ранна детска възраст. Учи пиано, всички теоретични музикални дисциплини и актьорско майсторство.
Завършва режисура и арт мениджмънт в Нов български университет. Основна роля в професионалното й израстване има режисьорът Пламен Карталов. През 2006 г. печели престижната стипендия за творчески обмен на известния Вагнеров фестивал в Байройт, Германия, а през сезон 2007-2008 работи в Ковънт Гардън като стажант-режисьор.

ИНФОРМАЦИЯ

Още от периода на обучение в НБУ започват ангажиментите й на професионална сцена – в Националния музикален театър „Стефан Македонски“ е асистент-режисьор на постановките „Веселата вдовица“ от Лехар и „Отвличане от Сарая“ от Моцарт.
От 1996 г. работи в Софийската опера и балет. Първоначално е асистент-режисьор на Пламен Карталов в едни от най-успешните му постановки от този период – „Севилският бръснар“ от Росини, „Дон Карлос“ от Верди, „Турандот“ от Пучини, „Джоконда“ от Понкиели и мащабната продукция на открито на „Княз Игор“ от Бородин.
От 2002 г. е щатен режисьор с привличащи вниманието оригинални решения на оперни концерти, адаптирани версии на постановки за престижни гостувания на театъра както в България, така и в чужбина – Швейцария /Летен фестивал, Солотурн/, Япония и Румъния /Международен фестивал „Елена Теодорини“, Крайова, където представя режисьорската си версия на „Пепеляшка“ от Росини/. През този период реализира и първите си самостоятелни спектакли „Слугинята господарка“ от Перголези /Бургас и Сливен/ и „Отвличане от Сарая“ от Моцарт /Румъния, Констанца/. Следват ангажиментите й като асистент-режисьор в международни оперни копродукции – „Клеопатра“ от Чимароза и „Едип цар“ от Стравински на Мариинския театър и Оперния театър в Грац с режисьор Джонатан Милър и диригент Валерий Гергиев, както и „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт на Кипърското оперно дружество и Университета за изящни изкуства – Окинава, Япония, с режисьор Рикия Хирао. В Кипър поставя като гост режисьор операта „Дидона и Еней“ от Пърсел, „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт на открито в замъка на Ларнака. През 2006 г. в Античния театър в Пловдив осъществява с диригента Георги Димитров „Отело“ от Верди.
През сезона 2008-2009 осъществява и първата си самостоятелна постановка на сцената на Софийската опера и балет – „Алеко“ от Рахманинов. Съвместно с Християна Михалева (художник на костюмите) и Боряна Ангелова (сценограф) осъществява „Страната на усмивките“ от Лехар във МДТ „Константин Кисимов“, Велико Търново – постановка, която гостува и на сцената на Музикалния театър в София. В Софийската опера и балет поставя и „Аладин и вълшебната лампа“ от Нино Рота, „Пепеляшка“ от Росини   и „Евгений Онегин“ от Чайковски, която постановка открива през 2017 г.  сезона в  оперния театър „Джузепе Верди“ – Триест. През 2022 г. поставя „Дама Пика“ на Чайковски в Софийската опера.
В периода 2009-2013 г. активно участва в реализацията на първата постановка в България на „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер , осъществена от акад. Пламен Карталов.
С представянията на новия Вагнеров репертоар на Софийската опера пътува във  фестивалния театър „Лудвиг Втори“ във Фюсен, Германия, на фестивала в Любляна и на сцената на  Болшой театър – Минск и Болшой театър – Москва.

ОЩЕ РЕЖИСЬОРИ И ХУДОЖНИЦИ