ВЯРА ШУПЕРЛИЕВА

пианист

Вяра Шуперлиева е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. От 1986 г. работи като корепетитор в Софийската национална опера и балет. От 1991 до 1994 г. акомпанира в Академията „Борис Христов“ в Рим, където работи с Александрина Милчева, Никола Гюзелев и Серджо Олива.

ИНФОРМАЦИЯ

Постоянен пианист е на конкурса „Борис Христов” в София, на който печели наградата за най-добър акомпанимент. Канена е редовно за акомпанятор на международни конкурси като „Paolo Neglio” (Италия), „Neue Stimmen” (Германия), както и за прослушванията на BBC Cardiff Singer of the World в България. Акомпанирала е на престижни международни фестивали, сред които Open Air Solothurn (Швейцария), Festspiele Salzburg (Австрия), Opera Bergen (Норвегия) и много други. От 2009 г. работи като корепетитор-преподавател в университета “Моцартеум” в Залцбург, Австрия.
Вяра Шуперлиева е пианист на рецитали на Андреа Рост в Кралския театър „Ла Моне“, Брюксел и в концертните зали на Леон и Севиля (Испания); както и на солови изяви на Дарина Такова и Кирил Манолов. Чест гост е на фестивал „Аполония“ в Созопол.
Акомпанира майсторски класове на Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Карло Коломбара и Дарина Такова.

ОЩЕ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ