ДЕНИС ИВАНОВ

сценограф и костюмограф, оперен певец

 

Започва своя творчески път като от 6 годишен свири пиано и по-късно учи в НУМСИ “Христина Морфова“ в Стара Загора със специалността „Класическо пеене“ с преподавател Костадин Чамов.

ИНФОРМАЦИЯ

Там се проявява любовта му към операта и театъра, както и страстта към визуалните изкуства. От 15 годишен се учи да конструира, шие и открива страстта към сценографията и костюмографията.

ПРез 2009 г. година е приет в НМА „Проф.П.Владигеров“  със специалност „Класическо пеене“ в класа на Проф.Св.Райчев и веднага след завършване на степен Магистър, записва втора такава, по специалността Музикално-сценична режисура“ при Проф.Р.Нейков.

Дебютира на професионална сцена като оперен певец /баритон/ на 23 години в Старозагорска опера с Националната премиера на операта „Пощальонът от Лонжюмо“ на Адам. Оттогава започва кариера като оперен солист и режисьор на свободна практика.

През 2021 г. година завършва Магистратура в НХА София, със специалността „Сценография за музикален театър“ при Проф. Св.Кокалов.

От 2015 г. година със своя дебют като сценограф в постановката „Пинокио“ в Старозагорска опера, започва националната му кариера като сценограф и костюмограф. Оформя се като водещ художник в оперните театри в страната и има 26 постановки в своята биография. Работи  с ДО Стара Загора, ДО Бургас, ТМПЦ Варна, ДО Русе, Музикалния Театър в София. Предстоят му проекти в престижните оперни театри в Ереван /Армения/ и Батуми /Грузия/ през 2024 г., както и в Националната опера в София.

От 2020г. започва за кратко вокална работа с тенора Камен Чанев, за месец до смъртта му, който разкрива нови качества в гласа му и открива, че е тенор. Оттогава започва нов път към усъвършенстването на вокалната техника и участия в редица концерти с камерна музика. Дебютира като тенор с ролята на Фроло от мюзикъла „Парижката Света Богородица“ в Старозагорска опера през 2022г.

През 2021 г. специализира за 6 месеца белканто при баса Фулвио Масса, в Болоня /Италия/

През 2022 г. работи три месеца вокална техника със сопраното Дарина Такова.

През 2023г. участва в Майсторския клас на баса Орлин Анастасов в Софийската опера.

От 2023г. е ученик на сопраното Красимира Стоянова, по нейна лична покана, както и му предстоят набелязани дебюти в оперни роли през 24-та година.

Актуалност на биографията от 08.2023 г.

Денис Иванов е роден на 15.02.1990 г. в Стара Загора.

ОЩЕ РЕЖИСЬОРИ И ХУДОЖНИЦИ