ИЧКО ЛАЗАРОВ

балетист

 

Една от звездите на българския балет започнал кариерата си у нас. Започва обучението си при Анастас Петров. Лазаров е носител на бронзов медал от първия международен балетен конкурс във Варна състоял се през 1964 г. Международното жури председателствано от Галина Уланова присъжда златен медал на Вера Кирова, сребърен на Калина Богоева и Красимира Колдамова, а Ичко Лазаров получава бронзов.

ИНФОРМАЦИЯ

Всички те години наред са сред най-обичаните и аплоидирани солисти на националната балетна трупа. Красимира Колдамова и Ичко Лазаров са партньори на сцената в много постановки, чак до 1967 г., когато Лазаров заминава за Франция. Все още има хора, които си спомнят великолепната софийска постановка на „Дафнис и Хлое“ на Равел с тяхно участие.

Свързва ги и друга голяма идея, за която обединяват усилията си тези  водещи майстори на балета от националната опера: желанието да се създаде трупа за съвременен танц.

“Аз и Ичко Лазаров сме като майка и баща на това хубаво дете – балет “Арабеск”, казва Красимира Колдамова. След като установяват, че модерната хореография привлича публиката и след като намират подкрепа от тогавашната Концертна дирекция двамата с огромно желание от отговорност се заемат да уредят статута на новия ансамбъл.

Кариерата на Ичко Лазаров продължава във Франция, канен е на различни места в Европа като обичан и уважаван изпълнител, но и като преподавател и хореограф. Рядко се завръща у нас.

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ