Калина Богоева

Примабалерина

Сред знаковите й роли са тези в балетите на български композитори „Легенда за езерото“, „Нестинарка“, „Папеса Йоана“, „Орфей и Родопа“. Казва че първата й голяма роля е в „Каменното цвете“ в постановка на Юрий Григорович, а втората – „Легенда за любовта“ в хореографията на Петър Луканов. „Те са в сърцето ми, те ме направиха не балерина, а артист“.

ИНФОРМАЦИЯ

Калина Богоева е възпитаничка на Държавното балетно училище в София. Тя е в първия випуск през 1954 г. на известната примабалерина Лили Берон. След това учи в ГИТИС, Москва. Елесавета Павловна Герт (1956-1958). Отново в Москва полечава диплом и по балетна режисура при Олга Тарасова.
Примабалерина на Софийската опера с над 30 роли, педагог и хореограф. Била е художествен ръководител на Държавното хулеографско училище, директор на балета на Варненската опера и на балет „Арабеск“, учредител на Международната танцова академия „Варна“, на специалността „Балетно изкуство“ към Националната музикална академия, на конкурса за млади български хореографи на името на Маргарита Арнаудова. През 2009 г. създава и конкурса за деца и юноши от 5 до 19 години наречен „Малки звезди“.
Носител е на сребърен медал от Първия международен балетен конкурс във Варна.
Дебютира на сцената на Софийската опера през 1954 г. Първата й роля е Змеицата от „Змей и Яна“ в постановка на Анастас Петров. От класическия балетен репертоар ролите й са Фея Люляк от „Спящата красавица“, Одета-Одилия от „Лебедово езеро“, Мирта и Жизел от едноименния балет, Китри от „Дон Кихот“, Зарема от „Бахчисарайски фонтан“, Дяволицата от „Сътворението на света“. Господарката на Медната планина от „Каменното цвете“, Лисейон от „Дафнис и Хлоя“.
През 1997 г. във вестник „Култура“ Анелия Янева пише: „Когато се заговори за балерината Калина Богоева, обикновено се чува: „Тя беше най-добрата Папеса Йоанна!“; „Тя беше най-добрата Мехмене Бану!“; „Най-добрата Господарка!“; „Най-добрата Мария!“. И обикновено се забравят натрупванията, малките детайли, които оформят облика на артиста – големия шанс да работи в театъра със своята първа учителка Лили Барон и нейните думи: „Няма значение дали си първи състав, важното е да си най-добрият!“, търпението и издръжливостта да превърнеш тези думи в дела. Умението да разпределяш силите си за всички интересуващи те събития, формирано с години“.
През 2021 г. Калина Богоева постави балетът „Баядерка“ на Лудвиг Минкус с балетната трупа на Русенската опера.

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ