КАЛУДИ КАЛУДОВ 15.03.1953

оперен певец, тенор

Израснал е във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. Изключителен принос в неговото вокално усъвършенстване и израстване има именитият български тенор Никола Николов. Още като студент дебютира в Пловдивската опера в ролята на Алфред от “Травиата” на Верди. От декември 1978 е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона.

ИНФОРМАЦИЯ

Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра. Калуди Калудов не пропуска да отбележи, че своето професионално артистично и вокално развитие дължи на големия шанс да работи с големите български диригенти, корепетитори, режисьори, както и на неговото партньорството със звездните солисти на Софийската опера.
Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Между 1984 и 1994 година Калудов е гастролирал общо 45 пъти на сцената на Виенската държавна опера в 6 различни роли, като освен ролята на Форесто изпълнява Манрико в „Трубадур“, Алфредо в „Травиата“ и Макдъф в „Макбет“ от Верди. От май 1987 до май 1988 г. Калудов пее 17 пъти в ролята на Касио в „Отело“ от Верди, като многократно е заедно на сцената с Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова и Маргарита Лилова. През 1990 и 1991 г. е титуляр на сцената на Виенската държавна опера като „Италианският певец“ в „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус (10 пъти между септември 1990 и юни 1991 г.).
Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който от 1994 година в продължение на 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия – пее Радамес в „Аида”, Ерик в „Летящият холандец”, Дон Алваро в „Силата на съдбата”, Туриду в „Селска чест”, Канио в „Палячи”, теноровата партия в Реквием на финландския композитор Кьости Хаатанен, участва в оперни гали. Многократно е пял в България и по света в спектакли и концерти с най-прочутите оперни певци – български и чуждестранни от различни поколения, под палката на именитите български диригенти Руслан Райчев, Емил Чакъров, Борис Хинчев, Недялко Недялков, Методи Матакиев, Емил Табаков, Георги Димитров, Найден Тодоров, Владимир Гяуров и др., както и диригенти от световния афиш като Клаудио Абадо, Сър Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Донато Ренцети и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардо от “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Росини, Доницети, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах, Дзандонай и др., а от руската класика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”. Легендарно е изпълнението на Калуди Калудов на сцената на оперния театър в Тбилиси в операта „Абесалом и Етери” от грузинския композитор Закария Палиашвили, където пее на оригинален грузински език.
Великият български диригент Емил Чакъров не крие своите предпочитания към изключителния талант на Калуди Калудов, тенорът прави много записи под палката на Маестрото и участва редовно в неговите концерти и концертни изпълнения на опери на Новогодишния музикален фестивал в НДК. Калуди Калудов е сред избраните, които гастролират с Маестро Чакъров в организираните от него гостувания извън България.
Внушителен е и концертният му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” от Яначек, „Камбаните” от Рахманинов и др.
Има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Българската национална телевизия, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и др.
През 1992 година Калуди Калудов създава Оперния фестивал “Вива ил канто” в Чешин, Полша, на който е артистичен директор в продължение на 13 години. През този период на фестивала са гостували световните оперни звезди Елизабета Фиорило, Паата Бурчуладзе, Мати Салминен, Йорма Хюннинен, Мишел Крайдер, Стефания Точиска, Нели Божкова, Иван Консулов и др.

С вокална педагогика се занимава повече от 30 години. През 1995 година за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. През 2000 година организира и първите си майсторски класове в България – в родния си град Варна. Канен е да провежда Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна, Бразилия и др. Негови ученици се изявяват вече и на най-престижните световни оперни сцени. През 2003 година е преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша, където защитава научна преподавателска степен – доктор. Калуди Калудов работи по сериозен изследователски труд върху принципите и тънкостите на пеенето, базирайки се на своите лични наблюдения и дългогодишен опит. Калуди Калудов е канен често да бъде жури на престижни конкурси за млади оперни певци в България и в чужбина.
Независимо от ангажиментите си по световните сцени, Калуди Калудов винаги се е връщал в България, за да участва в спектакли и концерти. Бил е солист на Пловдивската опера, на Старозагорската, на Русенската опера, гостувал е в Софийската опера и на всички български оперни театри, на Софийската филхармония и на различни концертни и фестивални сцени извън столицата. От 2009 до 2010 година е директор на Пловдивската опера след спечелен конкурс. Носител е на наградата „Златното перо” на Кантус Фирмус и галерия „Макта”, а по повод 40 години на сцената получава специалната награда на СБМТД за цялостно творчество „Кристално огърлие”.
През последните няколко години Маестрото изненада своите почитатели със своето отдаване и на рисуването. Старозагорската опера организира неговата първа самостоятелна изложба, която впечатли с неговия индивидуален стил и изумителна филигранност на изпълнението зрители и познавачи. Приходите от първите свои продажби на картини Калуди Калудов посвети на благотворителност. Калуди Калудов не за първи път се включва с изкуството си в благотворителни концерти и акции – най-вече в Полша и в България. Талантливият артист вярва, че за да получиш, трябва да дадеш и го прави щедро и без много шум.
Своя юбилей 45 години на сцената Калуди Калудов пожела да отбележи на 27 април в София с иновативния спектакъл на Старозагорската опера на „Палячи” под купола на цирк „Балкански”. „Опера в цирка” е по идея на тенора и впечатляващо осъществена от Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански”. Заедно със своя обичан Маестро своите дебюти направиха баритонът Матеуш Михаловски, носител на първа награда от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Стоян Попов”-Бургас 2022 в ролята на Директора на цирка и младият украинец Назар Микуляк, който изпълни ролята на Силвио. В ролята на Неда – Анна Дитри, Тонио – Нико Исаков, Бепе – Ивайло Йовчев. Участваха хорът и оркестърът на Старозагорската опера, артисти от Академичен цирк „Балкански”. Спектакъла дирижира Ивайло Кринчев, диригент на хора Младен Станев. Великолепните костюми са на Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите на хора са на Салваторе Русо.

ОЩЕ ПЕВЦИ