КВАРТЕТ „ФИЛХАРМОНИКА“

Павел Златаров – цигулка,  Ана Иванова – цигулка, Милена Златарова – виола, Иван Лалев – виолончело. Четиримата са в състава на Софийската филхармония. Като състав с това име са на сцената от 2018 г. Тогава започна един цикъл „Музиката на Европа“, а те се включват във вечерта на ирландската музика с гост ирландският пианист Михол О’ Рурк.

ИНФОРМАЦИЯ

Успехът на музикантите потвърждават и критиците:
Валерия Фе­дотова: „Този състав се отличава с ярка артистичност и висок професио­нализъм. Музикантите точно и изразително предават образния свят на композитора, към чието творчество се обръщат. Тяхното изпълнение се отличава с фили­граност, нюансировка, съвърше­на интонация, острота на щриха. И най-вече, те са убедителни в интерпретацията на всяко едно от произведенията“.
Екатерина Дочева: „Лирическото обаяние на музиката бе излъчено с обаятелна простота, в която тембровият екстаз и предизвикателствата на хоризонталните линии, на фразирането бяха достатъчен аргумент в почерка им. Ефектната стремителност на финала не им попречи да изтъкнат полифоничното стълкновение на гласоветe, а турбулентното движение бе “изрисувано” с перфектен щрих и виртуозна лекота на движението“.
Освен за концертите в София квартетът получава покани и от други фестивали – свирили са в Пловдив, Добрич.
Павел Златаров споделя: „Имаше един период, в който не се предлагаше камерна музика. Не може да търсиш пазар за нещо, което не предлагаш, затова началото е много трудно. Сега е радваща тенденцията, че в София, и не само, се създадоха много камерни състави. Всичко започва от предлагането. Хората се успокояват, че като дойдат да слушат камерен концерт, това не е по-лошо от симфоничен концерт. Пък е по-евтино. От друга страна ние за тези години създадохме малка, но трайно привързана към нас публика. Идват, питат ни кога ще е следващият концерт. Виждаме все повече нови лица, което означава, че аудиторията се увеличава.“

Павел Златаров, цигулка – концертмайстор
Завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, получава и магистърска степен по дирижиране от Борда на Кралските училища по музика – Лондон. Изявява се като солист на Софийската филхармония и на други оркестри в страната. В периода 2002–2005 е канен като гост-концертмайстор на оркестъра на Fondazione Toscanini (Парма, Италия), където участва в симфонични и оперни проекти. На сцената на зала „България“ изнася камерни концерти заедно с изтъкнати изпълнители като Пламена Мангова, Жан Бернар – Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов.
Ана Иванова, цигулка – помощник-концертмайстор
Учи цигулка в Бургаското музикално училище, а след това в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и веднага печели конкурс във Филхармонията. От 2016 г. е помощник-концертмайстор. От 2005 г. свири като първа цигулка в ансамбъл за старинна музика Saltarello, а от 2014 г. и в консорт за барокова музика „Concerto Antico“.
Милена Златарова, водач на виолите
Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В периода 2002-2005 г. е поканена като първа виола в оркестъра на Fondazione Toscanini (Парма, Италия). Гастролира с успех в Япония, изнася концерти в Париж и Тунис.
Иван Лалев, виолончело – концертмайстор
Учи виолончело под ръководството на баща си Христо Лалев – дългогодишен концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония. Усъвършенства се в САЩ при Фелис Магендънз в University оf Central Arkansas, а по-късно и при Денис Паркър в Louisiana State University. Дебютира като солов изпълнител в Карнеги Хол през 2001 г. От 2016 г. е концертмайстор в Софийската филхармония.

В нашия подкаст може да научите повече за квартет „Филхармоника“.

ОЩЕ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ