Петър Луканов

солист, хореограф, преподавател

Дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и е автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

ИНФОРМАЦИЯ

Професионалният му път започва в Русе като артист-балетист. Възпитаник е на именития руски балетист, хореограф и балетен педагог Леонид Лавровски, при когото завършва Балетна режисура в Москва. Творческата и административна ангажираност на проф. Петър Луканов през следващите години е свързана с работа като балетмайстор-постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител на отдел „Класически танци“ в Държавното хореографско училище –София, директор на балета на Националната опера – София.
По негова инициатива и подготвена от него учебна програма през 1994 година са разкрита и специалностите „Балетна педагогика“ и „Балетна режисура“ в АМТИИ – Пловдив, където преподава дисциплините: „Композиция на класическия танц“, „Балетна режисура“ и „История на балета“. Бил е ръководител на катедра „Хореография“ (1989 – 1999 г.), заместник-ректор на Академията (1993 – 1999 г.) и временно изпълняващ длъжността „Ректор“.
Проф. Петър Луканов е реализирал множество постановки в редица български оперни театри в България и света.
Награди:
Носител е на орден „Стара планина“, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

ПЕТЪР ЛУКАНОВ (22.10.1931)

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ